Hrvatski radio

Radio Zadar

Počeo 13. Festival cvijeća

25.04.2013.

12:44

Autor: ap

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Edukativno-stručnim skupom "Mediteransko ljekovito i samoniklo bilje" u hotelu Villa Donat u Svetom Filipu i Jakovu danas je počeo četverodnevni program 13. Festival cvijeća.

Nemamo pojma po čemu gazimo - kazao mi je jednom proizvođač ljekovitih pripravaka o potencijalima zadarskoga kraja kada je riječ o ljekovitom samoniklom bilju. To je danas potvrdila i Ivana Zubak iz Udruge za očuvanje bio-raznolikosti Aurelia iz Zadra. Pa ipak, veseli što je zanimanje mladih za prirodu i prirodno svake godine sve veće:

"Na području Zadra, gdje mi uglavnom djelujemo, dosta smo surađivali s OŠ Šime Budinića. Oni imaju eko-grupu, jako su aktivni i rade razne projekte. Recimo ovaj projekt koji sada provodimo u udruzi Aurelia baš s tim ljekovitim biljem radit ćemo u suradnji s Obrtničkom školom Gojka Matuline . Kozmetičarke koje se tamo školuju imaju predmet "ljekovito bilje" pa će u sklopu toga izraditi svoj vrt tako da točno znaju što su posadili i da to mogu dalje primjenjivati u kozmetici." - kazala je Ivana Zubak.

Jedna od tema bila je proizvodnja i korištenje buhača, autohtone dalmatinske biljke koja je vrlo snažan prirodni insekticid. Unatoč velikim potencijalima proizvodnja buhača je zamrla - kazala je prof. Danijela Deković, voditeljica učeničke zadruge Đardin OŠ "Sveti Filip i Jakov":

"Prije 80 do 90 godina Hrvatska odnosno Dalmacija je bila druga u svijetu po izvozu buhača. Prvi je bio Japan. Međutim, nakon Drugog svjetskog rata, zato što je to zapravo skupa ekološka proizvodnja, zamrla je proizvodnja buhača i njega danas zapravo nema. Mi smo pokrenuli 2008.-me s ministarstvom gospodarstva projekt uzgoja buhača tako da zajedno s Osnovnom školom iz Preka "Valentin Klarin" mi ( OŠ Sv. Filip i Jakov ) imamo jedini polje buhača u Zadarskoj županiji " - kazala je prof. Deković.

Branka Perinčić mr. biologije, ekologije i zaštite okoliša govorila je o uređenju mediteranskih vrtova. U oblikovanju cjelokupne turističke ponude ali i ugodnog življenja u svakom domu značajno mjesto imaju vrtovi. Oni su, kako je kazala mr. Perinčić, produženi dnevni boravak u kojem s obzirom na naše klimatske uvjete možemo boraviti gotovo pola godine:

"Mislim da je kod uređenja ili projektiranja vrta to potrebno raditi planski - onda kada se planira i projekt kuće zato što se sve male greške puno lakše ispravljaju na papiru nego kasnije u stvarnosti. Između ostaloga, uz ekološku analizu prostora koji nas okružuje smože se dati kvalitetno rješenje i mislim da je dobro konzultirati stručnjaka" - savjetuje mr. Branka Perinčić.

Festival cvijeća Zadarske županije nastavlja se sutra otvorenjem sajma i bogatim programom tijekom cijeloga vikenda.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.