Hrvatski radio

Radio Zadar

Počeo 1.Tuna & Sushi Festival !

23.01.2015.

07:00

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

SInoć je održana radionica o obradi i pripremi tune pod vodstvom dvojice priznatih japanskih chefova i majstora sushija, g.Amana i g.Satoa, u restoranu Foša u Zadru. Time je počeo prvi Tuna & Sushi Festival u Zadru. Iz gradske TZ priopćili su kako su radionici prisustvovali chefovi iz čak osam zadarskih restorana te po jednog restorana iz Lovrana i Šibenika. Radi se o restoranima Bruschetta, 2Ribara, Kornat, konoba Pece, Pelegrini, Turisthotel Catering te restoranima hotela Falkensteiner, Bastion i Draga de Lovran. Japanski i hrvatski chefovi su razmijenili iskustva i znanja u pripremi tunjevine, a posebno zanimljivo je bilo promatrati kako japanski majstori na virtuozan način obrađuju tunu svojim tradicionalnim noževima.

Tuna & Sushi Festival organiziraju Turistička zajednica grada Zadra, uz potporu Ministarstva turizma RH i Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj. Cilj Festivala koji će trajati do 25. siječnja je povezati  gospodarsku, gastronomsku i turističku ponudu  zadarske regije s Japanom i japanskim tržištem. U subotu će osim  ministra turizma Darka Lorencina, događaju nazočiti i veleposlanik Japana Keiji Ide, gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta, te veleposlanici Australija, Južne Koreje te Francuske.

Mnogi ugledni gosti boravit će u Zadru poput predstavnika turističkih tvrtki s emitivnih dalekoistočnih tržišta.

Petak, 23. siječnja

- dolazak uzvanika i gostiju u ranim popodnevnim satima i smještaj u hotelima Bastion ili Art Hotel Kalelarga

- 16:30 sati: razgled grada uz vodiča na engleskom jeziku, piće dobrodošlice uz originalni zadarski Maraschino te posjet Muzeju antičkog stakla i prezentacija izrade predmeta od stakla.

- 19:00 sati: gala-večera u restoranu Foša s posebnim programom demonstracije obrade tune i izrade sushija od strane dvojice japanskih kuhara i sushi majstora, gospode Amano i Sato, uz kratki uvodni glazbeni program tradicionalne bubnjarske Wa-daiko grupe. 

Subota, 24. siječnja

- 09:45 sati: kratki posjeti muzejima SICU i Arheološkom muzejuu Zadru uz vodiča na engleskom jeziku. 

- 11:00-13:00 sati: javno predstavljanje kulinarskih vještina i posebnosti japanske kuhinje i specijaliteta od tune zadarskih restorana na Narodnom trgu u središtu grada Zadra uz nastup Wa-daiko bubnjarske grupe. (U slučaju loših vremenskih uvjeta događanje će se premjestiti na alternativnu poziciju!)

- 13:00-cca.16:30 sati: posjet brodom jednom od uzgajališta tuna (odabir uzgajališta za posjet ovisi o vremenskim uvjetima na dan događanja)

- 20:00 sati: večera u pratnji tradicionalnedalmatinske klape u restoranu Kornat.

Nedjelja, 25. siječnja

- 10:00 sati: posjet vinariji "Kraljevski vinogradi" u Punta Skala / Petrčane uz degustaciju vina, dalmatinskog pršuta i sira. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.