Hrvatski radio

Radio Zadar

Počeo referedum

01.12.2013.

08:19

Autor: Radio Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski građani danas na prvom narodnom referendumu odlučuju o ustavnoj definiciji braka. O tome su se prošlih mjeseci vodile žestoke rasprave, pri čemu inicijativa "U ime obitelji" tvrdi da žele zaštititi brak kao zajednicu žene i muškarca, a predstavnici kampanje "Glasaj protiv" ističu da je cilj referenduma šikanirati jednu već obespravljenu i marginaliziranu društvenu skupinu.

Tri milijuna i 800 tisuća birača glasovat će na 6 tisuća 700 glasačkih mjesta u zemlji i inozemstvu. Građani će se moći očitovati jesu li "za" ili "protiv" da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavljivat će privremene rezultate glasovanja na svojoj internetskoj stranici s početkom od 20 sati. Prije toga DIP će izvještavati o odazivu birača i o tijeku referenduma.

Nedjeljni referendum prvi je u povijesti koji su inicirali građani i treći od hrvatske neovisnosti. Glasači će se o referednumskom pitanju moći izjasniti na oko 6.700 glasačkih mjesta. Riječ je o redovitim i posebnim glasačkim mjestima u Hrvatskoj, te o glasačkim mjestima u inozemstvu, odnosno u 51 državi.

Zabranjeno je i na bilo koji način navoditi birače kako će glasovati (dijeljenjem promidžbenih letaka, isticanjem plakata, održavanjem promidžbenih skupova i govora, davanjem intervjua, odnosno izjava). Za razliku od izbora, na državni referendum o ustavnoj definiciji braka ne primjenjuje se institut "šutnje", pa je i u subotu i u nedjelju, kada se referendum održava moguća referendumska promidžba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.