Hrvatski radio

Radio Zadar

Počeo Veliki tjedan

25.03.2013.

08:40

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Počinje Veliki tjedan koji je za katoličke vjernike vrijeme intenzivne priprave za blagdan Uskrsa. Na Veliki četvrtak, sjećanjem na Posljednju večeru, slavi se ustanovljenje euharistije, na Veliki petak se obilježava Isusova muka i smrt na križu, a Velika je subota dan tišine i poklona grobu do vazmenoga bdijenja. U nedjelju je najveći kršćanski blagdan - Uskrs. Slavi se Isusovo uskrsnuće i pobjeda nad grijehom i smrti.

Jučerašnjim blagdanom Cvjetnice počinje Veliki tjedan koji je za katoličke vjernike vrijeme intenzivne priprave za blagdan Uskrsa. Bogoslužje je prožeto uspomenom na Isusovu muku. Sadržajima najvećih događaja iz Isusova života i njegovih djela za spasenje svijeta posebice su prožeta posljednja tri dana. Na Veliki četvrtak, sjećanjem na Posljednju večeru, slavi se ustanovljenje euharistije, na Veliki petak nema mise, ali se obilježava Isusova muka i smrt na križu, a Velika je subota dan tišine i poklona grobu do vazmenoga bdijenja koje je bogato obredima. Sljedeće nedjelje, na najveći kršćanski blagdan - Uskrs, slavit će se Isusovo uskrsnuće i pobjeda nad grijehom i smrti. Veliki tjedan vrijeme je kršćanske ozbiljnosti, sabranosti i promišljanja o Isusovoj muci, smrti i uskrsnuću.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.