Hrvatski radio

Radio Zadar

Počinje Monoplay - festival suvremenog plesa

30.08.2016.

09:54

Autor: Katarina Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Virtuozne plesače i plesačice, čije vrijeme tek dolazi, zaljubljenici u suvremeni ples moći će sljedećih dana gledati u Zadru gdje večeras počinje osmi festival sola - Monoplay. Počinje predavanjem o Miji Čorak Slavenskoj, primabalerini koja je upravo solom osvojila europske pozornice.


Prije osam godina Monoplay su pokrenule umjetnička ravnateljica zadarskog plesnog ansambla Sanja Petrovski te koreografkinja i plesačica Petra Hrašćanec kako bi publici pokazale plesna umijeća zadarskih plesačica te da bi pomogle mladoj umjetnici Mateji Bilosnić otići na plesnu akademiju u Salzburg. Matea Bilosnić otišla je na školovanje, a festival je uskoro postao međunarodni. Petra Hrašćanec:

Pokušavamo približiti što to sve ples odnosno u širem aspektu tijelo nosi na sceni, što to znači u nekom solo nastupu, na koji način solo kao forma djeluje.

Slovenac Matej Kejžar s predstavom Senser večeras u zadarskom Kazalištu lutaka otvara 8. Monoplay. Sutra će zadarska publika upoznati našega uglednog koreografa Matiju Ferlina i njegovu poznatu predstavu Sad sam lucky, a četvrtak je rezerviran za zadarsku plesnu scenu, mlade plesačice i autorice Josipu Štulić i Filipu Bavčević kojoj je ruta prvi cjelovečernji solo:

Došla je inspiracija i odlučila sam to odvesti a Monoplay je super platforma za to pokazati prvi put, super odskočna daska.

Osnivačica Zadarskoga plesnog ansambla i Monopley-a Sanja Petrovski u svojoj će se koreografiji Sponzorova lista osvrnuti na novčane potpore plesu:

Solo je posvećen sponzorima jer svaki put kad mi tražimo sponzore, nešto ih „žicamo“, molimo, kumimo da nam nešto daju, vrlo smo ponizni i blagonakloni, a kad nam daju onda si mislimo: ... se ja tu prodajem za nešto - kaže kroz smijeh Sanja Petrovski.

Nakon predstava publika će imati prigodu o njima govoriti s kritičarkama plesa Ivom Nerinom Sibilom i Majom Đurinović, a festival će završiti u četvrtak kasno navečer.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.