Hrvatski radio

Radio Zadar

Počinje nadzor staništa smilja u parkovima prirode

18.07.2017.

11:03

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U tijeku je berba smilja. Kako bi pratili stanje populacije ove biljke i doznali do koje mjere ju je nekontrolirano branje ugrozilo , državna Agencija za okoliš i prirodu pokrenula je monitoring smilja. U Zadru je održana prva radionica za djelatnike priobalnih ustanova za zaštitu prirode.

Djelatnici parkova će bilježiti područja gdje smilje raste, njegovu količinu i gustoću, kako bi u konačnici doznali do koje mjere se smije ugroziti ovaj prirodni resurs, kaže nam Tamara Kirin iz Agencije: Smilje je vrlo rasprostranjena biljka no mi još nismo dobro upoznati s idealnim staništima smilja, a to moramo znati kako bismo ga zaštitili. Zato i organiziramo ove radionice, imat ćemo bolje informacije o tome koja su staništa prilagođenija, koja ne, i zbog čega smilje voli baš određeni tip staništa. 

Podsjećamo kako je uslijed najezde ilegalnih berača, na Krku, Rabu, Cresu, Lošinju i Pagu branje smilja potpuno zabranjeno, za ostala područja dozvoljeno je od 15. Lipnja do 15. Kolovoza. Ipak, dok su proteklih godina djelatnici parkova prirode imali čestih problema s ilegalnim beračima, ovoga ljeta to se ne događa, čulo se na radionici, a to nam je potvrdila i Vesna Petešić iz Parka prirode Telašćica na Dugom otoku:  Sakupljači su ilegalno ulazili na područje parka, to su bili česti slučajevi prije dvije godine, a ove godine još nismo zabilježili takvo sakupljanje niti na području parka niti otoka. Prijašnjih godina problemi su bili učestali, čak su u vrećama javno na brod nosili to smilje, isto tako su se kombiji ukrcavali na trajekt...

Izostanak ilegalnih berača naši  sugovornici vezju uz pad otkupne cijene ove korisne biljke. Inače u izradi je novi Pravilnik o sakupljanju zaštićenih divljih vrsta koji će regulirati ovu problematiku. Propisuje branje za osobnu i komercijalnu upotrebu.  Primjerice za osobne potrebe  Pravilnik propisuje da se dnevno za osobne svrhe može skupiti na primjer 5 kilograma stabljike, 1 kilogram cvjetova, 1 kilogram listova ili 5 stručaka pojedine biljke, što se prvenstveno odnosi na proljetnice - navodi  Igor Boršić iz Agencije za okoliš i prirodu te dodaje kako za komercijalnu uporabu berač mora imati posebno rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.