Hrvatski radio

Radio Zadar

Počinje Olipski ljetni festival

13.07.2020.

07:46

Autor: HRT Radio Zadar

Počinje Olipski ljetni festival

Počinje Olipski ljetni festival

Foto: - / -

Svečanim koncertom Hrvatskog gitarskog kvarteta večeras s početkom u 21 sat otvara se Olipski ljetni festival. Sukladno epidemiološkim preporukama obilježava se pet godina kontinuirane i bogate kulturno-umjetničke produkcije i zabavnih programa na najvećem otoku zadarskog arhipelaga - Olibu.

U posljednjih pet godina otok Olib je kroz program Olipskog ljetnog festivala ugostio brojne domaće eminentne umjetnike, umjetničke organizacije, brojna društva i udruge i  postao poznata ljetna festivalska destinacija. U vrijeme kad se mnogi kulturni programi otkazuju zbog trenutne epidemiološke situacije, Olipski ljetni festival ulaže znatne napore da ovogodišnjim programom obilježi pet godina postojanja i kontinuiteta izvedbi vrhunskih kulturno-umjetničkih i zabavnih sadržaja na otoku Olibu.

Svečano otvorenje ovogodišnjeg Olipskog ljetnog festivala obilježit će se 13. srpnja u 21 h koncertom Hrvatskog gitarskog kvarteta.  Renomirani glazbenici i akademski gitaristi Zoran Dukić, Petrit Çeku, Maroje Brčić i Tvrtko Sarić, olipsku će publiku počastiti djelima i obradama najvećih skladatelja i velikana poput Bacha, Piazolle, Vivaldija, Prokofjeva,  Gershwina i drugih.

U subotu 25. srpnja slijedi kazališno - glazbeni program. Olipski ljetni festival ugošćuje Kazalište Moruzgva i izvrsnu Eciju Ojdanić koja će izvesti najnoviju predstavu, monodramu 'Vla-Vla-Vlajland Cabaret' prematekstu Ivana Lea Leme. Nakon predstave slijedi cjelovečernji koncert nezaobilaznih i sada već legendarnih zadarskih uličnih svirača Duo Gitman koji će zabavljati publiku poznatim dalmatinskim i svjetskim evergreen hitovima.

Dan kasnije, u nedjelju 26. srpnja održat će se već tradicionalni festivalski program - 5. Memorijalni turnir u boćanju ‘Turnir Brune Marcelića’ u organizaciji prijatelja Brune Marcelića.

Program u kolovozu obilježen je kazališnom predstavom Teatra Grdelin 'Moj slučaj', našeg sjajnog glumca i redatelja Borisa Svrtana. Svrtanov 'Moj slučaj' je jedinstvena monodrama koja uspostavlja živo sjećanje na život i djelo Vlade Gotovca, velikog hrvatskog esejista, novinara, filozofa, govornika i političara. Predstava će se izvoditi na otocima Olibu, Istu i Silbi 4., 8., i 9. kolovoza.

Olipski ljetni festival 2020. kao ljetna manifestacija od kulturno-umjetničkog i turističkog značaja za otok Olib i cijelu Zadarsku županiju, ove se godine odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra i Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša Grada Zadra, Upravnog  odjela  za društvene djelatnosti Zadarske županije, Grada Zagreba, sponzora Miatours i drugih te donatora i medijskih pokrovitelja.

Festival je posvećen dramskim umjetnicima Ani Karić i Bogumilu Klevi te Miloradu Rućandu, istaknutom članu Udruge Olib.

Olipski ljetni festival odvija se u organizaciji Udruge OLIB i Kazališne družine Bastien, a pod umjetničkim ravnateljstvom i produkcijom Ljube Zečevića te tehničkim vodstvom Euzebija Šimunića. Dizajnerska podrška projektu je kreativna platforma Organizam.

Ulaz na sva festivalska događanja je slobodan. Svi programi odvijaju se na otvorenom prostoru. Programi festivalskih večeri odvijaju se s početkom u 21 h.
Organizatori zadržavaju pravo na izmjene programa sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji te preporukama HZJZ.

FB: https://web.facebook.com/Olipski.Ljetni.Festival

--------

PROGRAM OLIPSKOG LJETNOG FESTIVALA 2020.

13. 7. / ponedjeljak / 21:00 h
Svečanost otvorenja Olipskog ljetnog festivala 2020.
Cjelovečernji koncert: Hrvatski gitarski kvartet
  (Zoran Dukić, Petrit Çeku, Maroje Brčić i Tvrtko Sarić)

25. 7. / subota / 21:00 h
Kazalište Moruzgva: Vla–Vla–Vlajland Cabaret

Autor teksta i redatelj: Ivan Leo Lemo
Uloge: Ecija Ojdanić
Kostimografkinja: Martina Ptičar
Skladatelj glazbe: Zvonimir Dusper

Cjelovečernji koncert: Duo Gitman

26. 7. / nedjelja / 10:00 h
5. Memorijalni turnir u boćanju “Turnir Brune Marcelića”
u organizaciji prijatelja Brune Marcelića

4.8. / utorak / 21:00 h
Teatrin Grdelin: Moj slučaj
Autor: Vlado Gotovac
Dramatizacija: Boris Svrtan
Redatelj: Boris Svrtan
Izvodi: Boris Svrtan

8.8. / subota / 21:00 h
Festivalska produkcija: gostovanje na Istu
Teatrin Grdelin: Moj slučaj
Autor: Vlado Gotovac
Dramatizacija: Boris Svrtan
Redatelj: Boris Svrtan
Izvodi: Boris Svrtan

9.8. / nedjelja / 21:00 h
Festivalska produkcija: gostovanje na Silbi
Teatrin Grdelin: Moj slučaj
Autor: Vlado Gotovac
Dramatizacija: Boris Svrtan
Redatelj: Boris Svrtan
Izvodi: Boris Svrtan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.