Hrvatski radio

Radio Zadar

Počinje Tjedan parkova Hrvatske

22.05.2017.

10:29

Autor: HRT centar zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas se u Hrvatskoj obilježavaju Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode. Događaji koji pokazuju važnost očuvanja prirode i bioraznolikosti počeli su već tijekom vikenda, a danas počinje i "Tjedan parkova Hrvatske".

Hrvatski nacionalni parkovi i parkovi prirode s više od 50 različitih aktivnosti obilježavaju Dan zaštite prirode RH, Međunarodni dan bioraznolikosti te Europski dan parkova

Po očuvanoj prirodi Hrvatska je jedna od najbogatijih zemalja, a 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode, objedinjenih pod brend Parkovi Hrvatske, najprepoznatljivija su zaštićena područja. Kako bi podigli svijest građana o važnosti očuvane prirode i bioraznolikosti, održivom turizmu te učinkovitom upravljanju posjećivanjem parkova, od 20. do 28. svibnja obilježava se drugi Tjedan parkova Hrvatske. U tom će razdoblju svih 19 parkova kroz više od 50 edukativnih i rekreativnih događanja namijenjenih različitim ciljnim skupinama obilježiti Dan Nature 2000, Dan zaštite prirode RH i Međunarodni dan bioraznolikosti te Europski dan parkova.


Nacionalni park Paklenica obilježavanje Dana parkova započeo je u prezentacijskom centru „Podzemni grad Paklenice“, predstavljanjem svih parkova, web stranice Parkovi Hrvatske i mogućnosti korištenja web aplikacije. 
U Srijedu, 24. svibnja za sve posjetitelje osiguran je besplatan ulaz u špilju Manita peć, a u subotu, 27. svibnja organizira se Volonterska akcija čišćenja planinarske staze

Park prirode Vransko jezero Tjedan parkova Hrvatske obilježit će 29. svibnja od 10 do 14 sati edukativno – sportskom manifestacijom pod nazivom Igre Bioraznolikosti – Kakvo sam društvo prirodi?. Kroz uzbudljive interaktivne igre Poplava na Vranskom jezeru, Čapljino gnijezdo i Pamtim Parkove učenici će, uz pouku o važnosti poplavnih staništa i gniježđenju ptica, imati priliku pokazati složnost i spretnost u grupi te svoje snage odmjeriti s vršnjacima.

U Tjednu parkova Hrvatske Park prirode Telašćica 20. svibnja organiziro je eko-akciju skupljanja otpada, a 23. svibnja održat će se akcija čišćenja i uklanjanja raslinja, Lokve – izvor života. Dan otvorenih vrata parka organiziran je u četvrtak 25. svibnja, kada posjetitelje uz besplatan ulaz očekuje i stručno vođenje stazom ljekovitog bilja, dok će se u subotu 27. svibnja održati predavanje o rezultatima istraživanja arheološkog lokaliteta Sv. Ivan nazvanog Što i koga skriva Stivanje polje?

Oko 80% građana prepoznaje očuvanu prirodu kao najveću hrvatsku vrijednost, a kao glavnu ulogu zaštićenih područja vidi edukaciju i istraživanje te gospodarski razvoj lokalnih područja. Upravo je navedeno bilo poticaj za pokretanje Tjedna parkova Hrvatske u kojem parkovi otvaraju svoja vrata prvenstveno lokalnom stanovništvu kako bi ih, kroz razna događanja, upoznali sa svojim djelovanjem, ali i educirali o važnosti zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.