Hrvatski radio

Radio Zadar

Počinju radovi na obnovi zadarske Sfinge

11.03.2022.

07:09

Autor: Radio Zadar

Zadarska Sfinga na Brodarici

Zadarska Sfinga na Brodarici

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Grad Zadar najavio je kako danas počinju konzervatorsko- restauratorske usluge na očuvanju skulpture sfinge u perivoju na Brodarici.

Za predmetne usluge ugovoren je KVINAR d.o.o. iz Podstrane, tvrtka ovlaštena za rad na kulturnom dobru. Usluge će se vršiti temeljem Konzervatorsko restauratorskog elaborata zatečenog stanja s prijedlogom zahvata na skulpturi sfinge, financirano sredstvima

Europske unije u sklopu projekta RECOLOR (Interreg Italy-Croatia). Predviđeni rok izvršenja usluga je 30. travnja 2022. godine - najavili su iz gradske uprave. 

U srpnju prošle godine zadarska Sfinga zasluženo je dobila svoje mjesto u prostranstvima interneta: detaljna istraživanja o povijesti Brodarice i njenog tada najpoznatijeg stanovnika, konzervatora Giovannija Smiricha, utkana su u jedinstvenu internetsku stranicu naziva Zadarska sfinga odnosno The Sphinx of Zadar koju je u sklopu projekta Recolor dao izraditi Grad Zadar. Dok Sfinga ne zasja svojim punim sjajem, istražite sve o njoj, ali i gradskoj četvrti Brodarica na https://www.zadarskasfinga.eu/hr/ 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.