Hrvatski radio

Radio Zadar

Pod morem pronašli i vozilo!

30.05.2015.

14:25

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U ekološkoj akciji čišćenja podmorja u Kalima na otoku Ugljanu "Ne skrivajmo smeće pod plavi tepih", ronioci Ronilačkoga kluba Geronimo iz Zagreba pod morskim su tepihom pronašli više različitog otpada - čak i jedno vozilo, koje na žalost nisu mogli izvući.

No zato su na obalu iznijeli mnogo automobilskih guma, boca i staroga željeza. U akciji su se uključili i mladi Kaljani koji su svojim brodicama do obale prevozili sve ono što su ronioci pronašli ispod plavoga tepiha. A tu ima svega, kaže nam Deni Kolega, koji je s prijateljima otpad iskrcavao na obalu: 

Godinama se ovo već skuplja. Nazad 15-20 godina se baca u more željezo, sve staro, kante špaheri, i evo napokon se došlo, očistilo malo. Ovo se ne može očistiti za dva tjedna, ali bar nešto.

Kaljsko podmorje od otpada je čistila i Tatjana Varga, članica zagrebačkog kluba Geronimo, kojoj je ronjenje posebno važno, jer dane inače provodi u invalidskim kolicima:

Našli smo toliko staklenih boci da bi vinariju mogli otvoriti. 

Bruno Kovačević, predsjednik je Geronima. U Kali je njih dvadesetak došlo na poziv općine i turističke zajednice, kako bi zavirili što se sve krije pod morskih tepihom. Naše more, prema svim ispitivanjima najčišće je u Europi:

Ali kad zaronite u blizini luke ili blizini mjesta to je jako prljavo. - kaže Kovačević. 

Sav pronađeni otpad umjesto na smetlištu trebao bi završiti kao sekundarna sirovina. Novac od prodaje bio bi namijenjen za rad lokalnih udruga.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.