Hrvatski radio

Radio Zadar

Podignuta optužnica protiv "krajinskog milicajca" za ratni zločin

02.12.2016.

13:19

Autor: HRT Centar Zadar/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Splitsko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv M.G. (52) kojega tereti da je krajem 1992. kao pripadnik tzv. krajinske milicije u Smilčiću počinio ratni zločin nad supružnicima koje je tukao i psovao pri čemu je muškarca htio ubiti, ali u tome nije uspio.

Optuženog pripadnika pričuvnog sastava milicije Republike Srpske Krajine i 92. motorizirane brigade Benkovac terete da je zajedno s dvojicom svojih "kolega" naoružan, oko ponoći, ušao u kuću tada 61-godišnje žrtve s namjerom da ga prisilno odvede u "stanicu milicije". No, oštećenik je uspio pobjeći pa je okrivljeni snažno uhvatio i gurnuo njegovu šest godina mlađu suprugu koju je natjerao da hoda ispred njega pri čemu ju je cijelim putem psovao i nazivao ustašom koja je rodila ustašu i nakon toga je zatvorio u kući gdje im je bila "stanica".
Okrivljenika terete i da je po povratku oštećenice kući, uhvatio njenog supruga, a potom nju puškom udario u rebra jer ga je molila da joj pusti supruga.

Terete ga također da je vukao oštećenika prema "stanici" udarajući ga nogama po tijelu te da ga je ubacio u podrum kuće gdje ga je nastavio udarati. Nakon izlaska iz podruma okrivljenik je zatražio od jednog pripadnika pričuvnog sastava milicije da ubije oštećenika jer je ustaša, a kada je taj to odbio učiniti, okrivljenik ga je srušio na pod i nastavio udarati nogama, slomivši mu rebro. Zbog straha za vlastite živote, oštećenici su pobjegli u mjesto Podlug kod mirovnih snaga UNPROFOR-a i 2. prosinca 1992. su prevezeni u Zadar, izvijestilo je Državno odvjetništvo.
Protiv okrivljenog muškaraca koji uz srpsko ima i hrvatsko državljanstvo tužiteljstvo predlaže produljenje istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega.

Sumjiče ga da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva jer je postupio protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i Dopunskog protokola Ženevskim konvencijama o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.