Hrvatski radio

Radio Zadar

Podignuta optužnica protiv Rene Sinovčića

18.12.2015.

10:53

Autor: HRT - Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uskok je dovršio istragu i podigao optužnicu protiv Rene Sinovčića, za kojega tvrdi da je s još sedam osoba i jednom tvrtkom nezakonito zaradio više od 120 milijuna kuna, među ostalim, u predstečajnoj nagodbi njegove medijske kuće VOX, ali i na štetu NK Zadra.

Osim Sinovčića, optužnice u tzv. aferi Ribar podignute su protiv bivšeg pročelnika zadarske Porezne uprave Vjekoslava Jurline, njegove nasljednice Stoje Mučaji, poreznika Željana PejkovićaMarka Lozančića i Irene Anić te bivših direktora NK Zadra Novice Erlića i Dalibora Zebića.

Riječ je o prvoj Uskokovoj istrazi kojom se, među ostalim, istraživala neka predstečajna nagodba. Uskok je na svojoj internetskoj stranici izvijestio da osumnjičene tereti za zloporabe položaja i ovlasti, zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju te poticanje ili pomaganje u tim nedjelima.

Sinovčić je u javnosti poznat kao bivši nogometni sudac, vlasnik nekoliko zadarskih medija (televizije Vox, tjednika Vox i Zadarskog regionala), ali i član Gradskog vijećnika u koje je izabran kao nositelj nezavisne liste koju je okupio nakon izlaza iz HDZ-a.

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv osmero hrvatskih državljana R. S. (1960.), V. J. (1958.), S. M. (1951.), Ž. P. (1954.), M. L. (1981.), I. A. (1967.), N. E. (1960.), D. Z. (1972.) i jednog trgovačkog društva. 

Optuženi su za počinjenje kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, poticanja na zloporabu položaja i ovlasti, zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, poticanja na zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju te pomaganja u zloporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju. Neslužbeno se doznaje da je prvookrivljeni Reno Sinovčić. 

Prvookrivljeni se tereti da je direktora trgovačkog društva, od prosinca 2010. do 5. srpnja 2013. u Zadru, poticao na zloporabu položaja i ovlasti drugog i trećeg okrivljenog kao pročelnike Porezne uprave, Područnog ureda Zadar, četvrtog i petog  okrivljenog  kao voditelje Porezne uprave, Ispostave Zadar i šestog okrivljenog, kao voditeljicu Službe za ovrhu Porezne uprave, Područnog ureda Zadar, ujedno i članove Komisije koja je odlučivala o reprogramu poreznog duga IX. okr. trgovačkog društva. Proračun RH tako su oštetili u iznosu od 2.078.321,19 kuna. 

Odvjetnik Rene Sinovčića, Andrej Korljan ističe kako još ne zna sadržaj optužnici, ali da će u svakom slučaju u zakonskom roku napisati odgovor na nju:

 Ne znam, ne mogu nagađati. Znam što je bio predmet rješenja o provođenju istrage ali ne mogu nagađati da li se radi o onim istim inkriminacijama na onaj način koje su one zapravo i u rješenju o provođenju istrage formulirane. Postoje određene razlike, a to ću tek vidjeti kada optužnicu dobijem. Dakle u ovom bi trenutku bilo neozbiljno bilo što komentirati.  

 U izjavi za HRT Sinovčić je kazao kako je zadovoljan jer je 'do ovoga došlo' te kako i je sad vrijeme da i oni kažu svoju istinu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.