Hrvatski radio

Radio Zadar

Podignuta optužnica za aferu municija

08.07.2020.

08:06

Autor: DORH/hrt

Dino Stanin/PIXSELL ( ilustracija)

Dino Stanin/PIXSELL ( ilustracija)

Foto: - / -

Nakon provedenog istraživanja, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu protiv trojice muškaraca, 53 godišnjaka, 47 godišnjaka i 37 godišnjaka, koje se tereti za počinjenje kaznenih djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je, nakon provedenog istraživanja, podiglo pred Općinskim sudom u Zadru optužnicu protiv trojice državljana Republike Hrvatske (1967., 1973. i 1983.) zbog počinjenja kaznenih djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 331. st. 3. i 1. Kaznenog zakona. (7. 7. 2020.)

U optužnici se prvookrivljenom 53-godišnjem hrvatskom državljaninu stavlja na teret da je 11. lipnja 2019. u Zagrebu; protivno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana; iako svjestan da se streljivo za vojno oružje nabavlja prema posebnim propisima i koristi se isključivo za vojne i policijske potrebe, te čiji promet fizičkim osobama nije dozvoljen, pa stoga spada u kategoriju A-zabranjeno vatreno oružje, od neutvrđene osobe u cilju daljnje preprodaje za neutvrđeni novčani iznos bez ovlaštenja nadležnog tijela kupio više tisuća komada vojnog streljiva, a potom prema prethodnom dogovoru također na području Zagreba isto streljivo bez ovlaštenja nadležnog tijela prodao trećeokrivljeniku za novčani iznos od 14.000,00 kuna.

Drugookrivljenom 47-godišnjem hrvatskom državljaninu se stavlja na teret da je 8. studenoga 2019. u obiteljskoj kući koju koristi u Zadru; protivno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana; iako svjestan da je zabranjeno držati kratko vatreno oružje koje ulazi u kategoriju A-zabranjeno vatreno oružje, bez ovlaštenja nadležnog tijela u podrumu obiteljske kuće u sefu za oružje držao okvire za streljivo za pištolj marke Glock i okvire za streljivo za pištolj marke HS, koji su pronađeni i oduzeti prilikom pretrage.

Trećeokrivljenom 37-godišnjem hrvatskom državljaninu se stavlja na teret da je 11. lipnja 2019. u Zagrebu; protivno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana; iako svjestan da se streljivo za vojno oružje nabavlja prema posebnim propisima i koristi isključivo za vojne i policijske potrebe, te čiji promet fizičkim osobama nije dozvoljen, pa stoga spada u kategoriju A-zabranjeno vatreno oružje, od prvookrivljenika kupio više tisuća komada streljiva vojnog podrijetla. Istog je dana, također po prethodnom dogovoru, jednoj osobi prodao malo više od dvije tisuće komada takvog streljiva po cijeni većoj od one po kojoj je kupio to streljivo, a ostatak je donio u jedno mjesto pored Zadra gdje stanuje i spremio u garažu, te potom ponudio na prodaju putem društvene aplikacije većem broju osoba koje su od njega kupile neutvrđenu količinu takvog streljiva, dok je u svojoj garaži držao više komada raznog streljiva i spremnika.

Podsjetimo, šestoricu muškaraca, među njima i tri vojne osobe, zadarska policija kazneno je prijavila zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, a vezano za istragu o vojnim pilotima koji su u vojnom helikopteru navodno prevozili švercera oružja. Afera koja je odjeknula u javnosti i zbog koje su pokrenute smjene u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu dogodila se krajem 2019. godine. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.