Hrvatski radio

Radio Zadar

Poduzetnički inkubator stiže u Biograd

14.05.2018.

13:47

Autor: HRT Radio Zadar

Poduzetnički inkubator stiže u Biograd

Poduzetnički inkubator stiže u Biograd

Foto: - / -

Danas je u gradskoj vijećnici Grada Biograda na Moru održana uvodna konferencija i prvi sastanak projekta „Razvoj i uspostava poslovne infrastrukture Poduzetničkog inkubatora Biograd na Moru .

Nositelj projekta je Grad Biograd na Moru, a partneri Poduzetnički inkubator Biograd na Moru d.o.o. Biograd na Moru, Poduzetnički inkubator Bios d.o.o. Osijek i CEDRA Split j.d.o.o. Split.

Projekt nastoji riješiti probleme niske održivosti malih i srednje velikih poduzeća na području Grada Biograda na Moru i šire gravitirajuće urbane aglomeracije (koja uključuje i općine Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Tkon, Pašman i Polaču) gdje se unatoč rastu poduzeća mnogi MSP-ovi zatvaraju, a broj radnih mjesta u njima pokazuje trendove pada. Projekt, stoga, ima za cilj doprinijeti održivom rastu poduzetništva i radnih mjesta kroz izgradnju poduzetničko poslovne infrastrukture, razvoj postojećih i uspostavu novih poduzetničkih potpornih institucija i usluga čime bi se povećala konkurentnost, isplativost, odnosno profitabilnost, a time i održivost kako poduzeća tako i radnih mjesta u njima.

Ciljne skupine projekta su novi i postojeći MSP-ovi, OPG-ovi, mladi, nezaposleni i/ili ekonomski neaktivni radno sposobni stanovnici, inovatori, zadruge, udruge, obrazovni i IRI sektor, te jedinice lokalne samouprave. Specifični ciljevi projekta su: 1. Izgraditi objekt poduzetničkog inkubatora Biograd u okviru industrijske zone Biograd na Moru, 2. Osigurati prostor za rad i razvoj poduzetničkih potpornih institucija od značenja za razvoj malog i srednjeg poduzetništva na području aglomeracije Biograd, te 3. Osigurati kvalitetan i suvremenim poslovnim zahtjevima primjeren poslovni prostor za nove i postojeće male i srednje velike poduzetnike koji djeluju ili planiraju djelovati na području aglomeracije Biograd. Sektori koji će biti u fokusu su proizvodi i usluge za nautički turizam, poljoprivreda, ribarstvo, marikultura i prerada hrane, održivi turizam posebnih interesa, inovacije, istraživanje i razvoj, nova znanja i tehnologije te obrazovanje za poduzetništvo. Kapaciteti inkubatora su 68 subjekata na 2.403,36 m2 na 3 etaže. Osim toga, projektom će se uspostaviti i potporne usluge za MSP. Predviđeno vrijeme trajanja provedbe projekta je 24 mjeseca, a ukupna vrijednost projekta iznosi 37.979.211,52 HRK, od čega je 19.945.669,41 HRK financirano iz EU fondova, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.