Hrvatski radio

Radio Zadar

Poduzetništvo mora biti uspješno

24.05.2016.

14:33

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat sa županom Stipom Zrilićem i zadarskim poduznicima danas je razgovarao o konretnim problemima, te mogućnostima njihova rješavanja. Osim toga, ministar je došao predstaviti programe i projekte jačanja hrvatskoga poduzetništva.

Zadarski župan Stipe Zrilić nakon jednosatnog razgovora s ministrom poduzetništva više nego zadovoljan, no upozorava: 

Ako poduzetništvo nije uspješno onda ne možemo ni mi biti uspješni. Ja se nadam da je naše poduzetništvo sada stabilizirano nakon svih onih pokazatelja koje imamo u smislu rasta ukupnih prihoda i u smislu zapošljavanja.   

Zadovoljni bi bili i poduzetnici, posebno u turizmu i ugostiteljstvu. Osim što im nedostaje sezonaca, upozoravaju i na obrazovni sustav, koji bi trebao biti prilagođen potrebama tržišta rada, ističe dopredsjednik HOK-a Stipe Knežević: 

Želimo i da se prihvati ova kurikularna reforma, vidjeli ste i deficitarna zanimanja pogotovo nama u ugostiteljstvu i turizmu, treba dosta radnika.                                                                    

A zadarsko poduzetništvo u maloj je mjeri proizvodno, uglavnom je prerađivačko - čemu će se i programi poticanja i kreditiranja morati prilagođavati - ističe ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat. Ističe koliko je dosada osigurno sredstava i koliko je još u pripremi:                                                                    

U ovom trenutku u pripremi Ministarstva poduzetništva su još tri natječaja. Sveukupni gabarit ovih natječaja bit će negdje na razini milijarde i 500 milijuna kuna, a u ovom trenutku pripremamo natječaj za praćenje, izgradnje i opremanja poduzetničkih potpornih institucija. Financirat ćemo isto tako individualne i zajedničke nastupe na domaćim i inozemnim sajmovima i onaj zadnji natječaj za koji sam isto siguran da ćemo dobiti zeleno svjetlo od Europske komisije biti će usmjeren na izgradnju poduzetničke infrastrukture odnosno opremanje poduzetničkih zona sa svom potrebnom infrastrukturom       

A u jednoj takvoj zoni - u Poličniku ministar je obišao novootvoreni pogon za preradu ribe, a potom i HSTEC, uspješnu izvozničku tvrtku iz Zadra. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.