Hrvatski radio

Radio Zadar

13:49 / 15.06.2018.

Autor: HRT centar Zadar

Podvelebitski kanal: dvoje turista spašeno od utapanja

Zeljko Mrsic/PIXSELL

Zeljko Mrsic/PIXSELL

Foto: - / -

Bura u podvelebitskom kanalu i turisti bez pomorskog iskustva na moru, kombinacija je zbog koje svakoga ljeta službe za traganje i spašavanje na moru imaju pune ruke posla. Na sreću, najnoviji slučaj sa dvoje turista u moru ispred Starigrada, završio je sretno!

Spasilačka akcija pokrenuta je sinoć nešto iza 19 sati, nakon što je očevidac dojavio da se dvoje ljudi nalazi u moru ispred Starigrada, a bura ih nosi Podvelebitskim kanalom. MRCC Rijeka pokrenula je koordiniranu akciju sa Lučkom kapetanijom Zadar - ispostavom Starigrad Paklenica. Ustanovljeno je kako se na udaljenosti od oko 300 metara od Starigrada jedna osoba nalazi u manjem plastičnom kajaku dok je druga u moru. Nedugo nakon pokretanja spašavanja, osobu iz mora spasila je posada privatne brodice i prevezla ga u Starigrad. Tamo su ga preuzeli djelatncici Hitne medicinske pomoći i utvrdili pothlađenost i stanje šoka, bez tjelesnih ozljeda.

Malo nakon toga službenici Lučke ispostave Starigrad Paklenica spasili su i drugu osobu koja je bila u plastičnom kajaku na oko 1000 metara od obale, čime je ova akcija uspješno okončana.

Očevidom je utvrđeno kako je dvoje turista, G.H. (rođen 1962. godine) i M.P. (rođena 1968. godine), oboje državljani Republike Austrije, nedugo prije nezgode isplovilo sa dva manja plastična kajaka u Podvelebitski kanal te su uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta izgubili nadzor nad plovilima. Jedno od njih bura je preokrenula te je ispao iz čamca, zbog čega je pokušao plivati do obale. Turisti sa sobom nisu imali komunikacijska niti signalizacijska sredstva.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.