Hrvatski radio

Radio Zadar

Podvodna arheologija krajem iduće godine dobiva novi atraktivni dom

17.03.2021.

11:06

Autor: Maja Savić

Podvodna arheologija krajem iduće godine dobiva novi atraktivni dom

Podvodna arheologija krajem iduće godine dobiva novi atraktivni dom

Foto: - / -

Na bivšoj crkvi i samostanu Sv. Nikole su Zadru počeli su radovi zaštite, obnove i revitalizacije ovog kulturnog dobra s ciljem nastanka multimedijalnog centra, jedinstvenog u zemlji, koji bi objednio znanost i kulturu a u središtu svega bila bi podvodna arheologija.

 

Projekt vrijedan skoro 30 milijuna kuna što čini 80 posto europskih sredstava iz fonda za regionalni razvoj, završit će krajem 2022- e na način da će bivši prostor crkve i samostana funkcionirati kao multimedijalni centar u kojem će tematika podvodne arheologije biti prezentirana na znanstveno edukativni način.Voditeljica projekta Nika Cohen iz Zadra Nova ističe da će zbog nove ideje transformacije prostora u prvenstveno turističku atrakciju sadašanja crkva doživjeti brojne promjene:

" Ona će se prenamjeniti u stalni prezentacijski i privremeni izložbeni prostor sa eksponatima podvodne arheologije kao i onim što Centar inače svakodnevno radi."

Projektom se tako planira obnoviti, prenamijeniti oko 1.264,82 m2 prostora a u dijelu nekadašnjeg samostana gdje će uz ostalo biti sređene nove prostorije Centra.
U prostorima prijemne zgrade bit će opremljen prostor namijenjen potrebama prijema, suvenirnice i knjižare novonastalog kompleksa MCPA u Zadru. Novoizgrađeni će paviljon služiti za održavanje edukativnih i znanstvenih demonstrativnih radionica za sve ciljane skupine kao i za prostor za seminare, prezentacije i interaktivne novonastale sadržaje.

" U cijeli projekt od strane Ministarstva kulture i UNESCO -a te grada Zadra uloženo je gotovo 2 i pol milijuna kuna i ne vjerujemo da će nas ometati bilo što sa strane u realizaciji istoga."

- dodaje Cohen ističući kako je ipak riječ o jedinom centru u zemlji koji se bavi međunarodnom podvodnom arheologijom i kao takvog posjećivat će ga stranci što uostalom i sada čine, pa će samim time i novo monumentalno zdanje biti mjesto okupljanja profesionalnih i amaterskih ronioca te poznavatelja i ljubitelja podvodne arheologije.

.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.