Hrvatski radio

Radio Zadar

Podvodno vozilo Remus HRM-a upućeno za pomoć u traganju za speleoroniocem

24.08.2022.

18:23

Autor: Ministarstvo obrane Republike Hrvatske/ HGSS

Nastavlja se potraga za jednim od najpoznatijih speleoronioca

Nastavlja se potraga za jednim od najpoznatijih speleoronioca

Foto: VŠetka / HRT Zadar

Autonomno podvodno vozilo Remus 100 iz sastava Hrvatske ratne mornarice upućeno je u srijedu 24. kolovoza 2022. godine na područje Modrič kod špilje Zečica (Podvelebitski kanal) gdje traje akcija traganja za nestalim speleoroniocem.

Podvodno vozilo Hrvatske ratne mornarice angažirano je u skladu s odobrenjem ministra obrane Marija Banožića, a temeljem traženja Hrvatske gorske službe spašavanja.Podsjećamo, u moru u Podvelebitskom kanalu, na predjelu mjesta Modrič, traje velika potraga za sinoć nestalim speleoroniocem . Radi se o švicarskom državljaninu koji je prema dostupnim informacijama iskusni ronilac. U potrazi sudjeluju policijski službenici ronioci Interventne jedinice policije, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja te Lučka kapetanija . 
Sa stranica HGSS-a 

Nakon detaljnog pretraživanja vrulje Zečica za sad nema indicija da je nestali ronioc u vrulji. Potraga se nastavlja na morskom području oko same vrulje.

Speleoronilačko spašavanje izuzetno je kompleksno i teško. Zahtijeva vrhunsku organizaciju, veliki broj osposobljenih i uvježbanih speleospašavatelja, ogromnu količinu specijalističke opreme i dobru logističku potporu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.