Hrvatski radio

Radio Zadar

Podvožnjak za vezu Zemunika i Zadra

23.01.2017.

16:21

Autor: S. Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Zemuniku Donjem danas je potpisan ugovor o gradnji podvožnjaka ispod uzletno sletne staze Zadarske zračne luke. Njegovom izgradnjom razdvojit će se zračni i cestovni promet, čime će se omogućiti nesmetano prometovanje vozila i zrakoplova.

Cesta prema Zemuniku, koja je presijecala uzletno sletnu stazu Zračne luke zatvorena je 2010. godine što je izazvalo negodovanje mještana kojima je to bila izravna veza sa Zadrom.

 Dok ovu cestu prije 7 godina nisu zatvorili zadarska Zračna luka bila je jedini aerodrom u RH pa i u svijetu gdje su preko lokalne ceste vozili i avioni. Taj se podatak često koristio i u kviz pitalicama. Izgradnjom brze ceste Zadar 2 Gaženica stara je cesta zatvorena, a mještanima ponuđena alternativa na koju se nikada nisu navikli. 

"Nisu je trebali ni zatvarati", kažu mještani koji pozdravljaju izgradnju ovog 450 metara dugog prometnog rješenja.  Projekt je vrijedan 26 milijuna kuna.

Njegov najznačajniji dio je pothodnik dug oko 103 metra koji će povezati mještane Smilčića i Zemunika sa Zadrom i izbjeći one konfliktne točke koje su se prije događale na pisti Zračne luke Zadar kada se preko nje trebalo prelaziti za prijeći taj put , rekao je državni tajnik za infrastrukturu Tomislav Mihotić  

U ime investitora Hrvatskih cesta Josip Škorić prilikom potpisivanja ugovora istaknuo je kako će radovi trajati 18 mjeseci jer se radi o specifičnim uvjetima izgradnje.  

Važno je napomenuti da će se za cijelo vrijeme izvođenja radova zračni promet odvijati nesmetano.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.