Hrvatski radio

Radio Zadar

Pogled u plićak

07.09.2016.

12:22

Autor: Žana Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Koje dijete ne bi poželjelo učiti na plaži?! Upravo to omogućuje Udruga Bioteka na svojim zabavnim i edukativnim znanstvenim radionicama „Ključ za život - morska priča". Nakon radionica u Malom Lošinju i Dubrovniku, Biotekinu školicu u morskom plićaku zabilježili smo na zadarskoj Puntamici.

Mi danas idemo u potragu za morskim organizmima i vaš je zadatak uzeti mrežice, čašice i skupiti što više životinja i algi koje nađete. Je l' može? - objašnjava Matea Jarak iz udruge Bioteka.

I potraga za morskim organizmima je počela.
Kantice su se brzo punile.

Eva : Ulovila sam priljepke pužiće i morsku travu

Damijan: Ove vlasulje i priljepci, oni se vole prilljepiti za stijenu i tako - Je li išta znaš o tom morskom svijetu u plićaku? - Znam da ima puno rakova i ribe vole dolaziti u u taj pješčanik i vole plitko more.

Nikoleta : Volimo kada istražujemo pa sam se prijavila - A što očekuješ da ćeš naučiti? - Puno stvari!

Učenje u prirodi, na licu mjesta prepoznati vrste, upoznati se s prilagodbama koje su organizmi razvili u obalnom području nije jedini cilj Biotekine radionice.

Mislim da trebamo s obzirom na globalnu sve veću ugroženost mora, naročito plastikom i mikroplastikom koja je sve češće u moru, moramo educirati najmlađe da okoliš ovakav ostane. - kaže Kristina Duvnjak iz Udruge Bioteka.

Dok su tragali za morskim puževima, rakovima i drugim školjkama - tete bioteke, voditeljice radionice pojasnile su im kako ostaviti što manji „ekološki" otisak.

Recimo da bismo trebali za početak razmisliti jesu li nam potrebne sve stvari koje u životu koristimo. Moramo li imati toliko plastike u kući. Da li nam sve to treba. Da li nešto možemo reciklirati. - kaže Kristina.

U prirodi se puno lakše uči. Primjeri su nadohvat ruke. Jednostavnija laboratorijska oprema lako se ponese.

Mi smo također izvadili par životinja koje žive u morskim dubinama od onog što vidimo golim okom. - objašnjava Matea Jarak.

Mali sudionici radionice, svi od reda, kažu kako će s puno više zanimanja sjediti ubuduće na satovima prirode ili biologije i kemije. Bila je ovo jedna sasvim nova perspektiva njihovog pogleda na plićak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.