Hrvatski radio

Radio Zadar

Pogledajte dobro staru/sniženu cijenu

27.12.2016.

12:43

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas počinju zimska sezonska sniženja i trajat će najviše 60 dana. Prošle je godine naime Ministarstvo gospodarstva posebnim Pravilinikom odredilo način provođenja sezonskih sniženja i prema njemu 27. prosinca kreću zimska sniženja, dok je za prvi dan onih ljetnih određen 1. srpnja.

U Savezu udruga za zaštitu potrošača doznajemo kako prema Pravilniku trgovci jasno, vidljivo i čitljivo moraju istaknuti redovnu i novu sniženu cijenu. Proizvode koji su im ostali na zalihama trgovci mogu prodavati i nakon isteka službenog roka od 60 dana, ali mu to nije dopušteno oglašavati kao sezonsko sniženje. Kupci na sniženjima maju ista prava kao i kad je riječ o redovitoj prodaji. Među pitanjima koje građani upućuju Savezu često je i ono koje se odnosi na mogući povrat novca ili zamjenu proizvoda kupljenog na sezonskom sniženju. Evo što nam je o tome rekao Nedjeljko Milas iz splitske udruge za zaštitu potrošača : 

              To nije dopušteno prema zakonima. Hoće li vam trgovac omogućiti zamjenu ili vratiti novce za proizvod koji ste vi kupili a on nema neki nedostatak ili grešku, to je stvar njegove dobre volje ili poslovne prakse. Jedino ako taj proizvod koji ste kupili ima neki nedostatak onda se vi trgovcu morate obratiti putem pismenog prigovora i zatražiti ili drugi ispravan proizvod, sniženje cijene, popravak ili slično

Od učestalih prigovora građana vezanih za sniženja izdvajamo jutrošnju dojavu jedne gospođe u Splitu:  

            Gospođa nas je zvala jer su neki proizvodi bili na sniženju ali na blagajni su im obračunali  po redovnoj cijeni. Tada mi uvijek kažemo da tog trgovca prijave tržišnoj inspekciji pri Ministarstvu gospodarstva - rekao nam je Milas.  

Ukoliko imate prigovor uvijek se obratite pismeno trgovcu, i to poštom preporučeno s povratnicom, putem maila ili osobno kod trgovca. Trgovac je dužan odgovoriti  u roku od 15 dana , ako je odgovor nepovoljan za trgovca onda trgovca prijavljujete na tržišnu inspekciju kod Ministarstva gospodarstva - savjetuje Milas za program Radio Zadra.

Što se tiče običaja da trgovci malo prije službenog početka sniženja podignu cijene, pa onda onih 20 ili 30 posto na akciji u stvari poništi eventualnu uštedu , tu se , komentira Milas, ne može učiniti ništa- to je stvar poslovne prakse trgovaca, dodaje.  Ostaje nam čeznutljivo gledati na sniženja u Austriji, Italiji, Njemačkoj gdje se od Božića kupuje na sniženjima od 70, 80 ili 90 posto u odnosu na redovne cijene.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.