Hrvatski radio

Radio Zadar

Pogledajte kako bi trebala izgledati plaža Kolovare

05.02.2021.

14:00

Autor:

Pogledajte kako bi trebala izgledati plaža Kolovare

Pogledajte kako bi trebala izgledati plaža Kolovare

Foto: - / -

Od studenoga prošle godine traju građevinski radovi na uređenju prve faze plaže Kolovare, od bivše zgrade Zavoda za javno zdravstvo do nekadašnjeg "Zara beacha". Radovi vrijedni oko dva milijuna kuna trebali bi biti gotovi za otprilike dva mjeseca.

No studija koju je izradio arhitekt Pero Marušić predviđa uređenje Kolovara u cijeloj dužini do iza fontane. Prva faza je dakle, neki oblik rive, zatim imamo dvije pješčane plaže, onda ovaj centralni dio, to je ovaj najistureniji dio sadašnje plaže Kolovare, te zatim imamo ove sljedeće dvije koje su također zahtjevne. Tu je fontana, kao neki spomenik, te dvije lokalne lučice, tako da će to vjerojatno biti zadnja faza, kaže Marušić. 

Projekt nije zahtjevan po pitanju zaštite kulturne i prirodne baštine, jer je današnja plaža Kolovare nastala nasipavanjem građevinskoga materijala iz porušenoga grada nakon Drugog svjetskog rata. Plaža će i dalje imati javnu namjenu i neće biti koncesionirana. A predviđeni sadržaji su od ugostiteljskih do rekreacijskih i trgovačkih. Beach barovi, prostori na kojima će biti moguće prodavati suvenire i proizvode za plažu. Također su na dvije lokacije predviđene garderobe, da ljudi mogu ostaviti stvari, zaključati ih i ići na more, te sanitarni čvorovi, dodaje Marušić.

Po završetku prve faze radova na sunčalištu i kupalištu, kreće se i u uređenje okoliša. Uredit ćemo šetnicu, te hortikulturno oplemeniti i dohraniti s novim zelenim površinama ovaj prostor ispod zida, kaže pročelnik za komunalne djelatnosti Robertino Dujela.

Nakon Punte Bajlo, Puntamike i drugih plaža na red je došla i najzahtjevnija gradska plaža, dodaje gradonačelnik Branko Dukić. Ovo možemo smatrati samo jednim dijelom uređenja plaže Kolovare. Ta je plaža naš najzahtjevniji, ali i najvrjedniji atribut, što se tiče same plaže i to želimo u budućnosti urediti kao javnu plažu sa svim potrebnim sadržajima koje jedna plaža mora imati, ističe zadarski gradonačelnik.

Ovih dana napokon se počeo uklanjati i građevinski otpad s nekadašnjeg Zara beacha. Radi se o tome da smo mi tek početkom ovoga tjedna ušli u faktični posjed. Do danas smo očistili cijelo ovo područje od građevinske šute, naručili smo projekt rušenja, znači sve ono što je ilegalno bilo u prostoru, sve instalacije će se projektom rušenja srušiti kako bi se krenulo u koncesioniranje područja u suradnji s Ministarstvom mora i infrastrukture, pojašnjava pročelnik za gradsku imovinu Tomislav Korona.

A kada će na red doći ostale faze uređenja Kolovara, ovisit će prije svega o novcu u gradskoj blagajni. Grube procjene govore da bi cijeli projekt stajao oko 12 milijuna eura.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.