Hrvatski radio

Radio Zadar

Pogledajte kako je izgledalo noćno spašavanje na Velebitu

02.01.2022.

15:24

Autor: HRT

Spašavanje na Velebitu

Spašavanje na Velebitu

Foto: HGSS / HGSS

Evo kako je izgledala noćna akcija HGSS-a i  izvlačenje planinara stradalog na Velebitu. Jutros je završena jedna od najzahtjevnijih i najkompliciranijih akcija Hrvatske gorske službe spašavanja u kojoj je sudjelovalo preko 30 spašavatelja HGSS-a iz 4 stanice. Akcija se odvijala nedaleko od najvišeg vrha Velebita pod iznimno teškim vremenskim uvjetima, javio je HGSS

U pripćenju gorske službe navedeno je da je spašavanje s najvišeg vrha Velebita trajalo 13 sati.

Nakon samo nekoliko sati odmora, ulaskom u novu 2022. godinu, Hrvatska gorska služba spašavanja nastavlja s najzahtjevnijom, najkompliciranijom ali na kraju sretnom i lijepom akcijom. Na dežurni telefon HGSS stanice Gospić u 18:30 sati dolazi poziv o ozlijeđenom planinaru koji je odsklizao 150 metara s najvišeg vrha Velebita. Samo s poznatom lokacijom i nakon analize uvjeta, u akciju spašavanja uključuju se 4 stanice Hrvatske gorske službe spašavanja - Gospić, Zadar, Split i Istra. Preko 30 spašavatelja napustilo je svoje domove, obitelji djecu i krenulo u pomoć ozlijeđenom planinaru.

Vrlo zahtjevan teren i teški vremenski uvjeti onemogućili su spašavateljima dolazak na mjesto spašavanja motornim vozilima pa su tako svi spašavatelji krenuli planinarskim ali i ne planinarskim putevima do unesrećene osobe. “Stavljamo važnost na edukaciju svih članova HGSS-a kao i na fizičku spremu pripadnika HGSS-a kako bi ovakve situacije bile što profesionalnije odrađene!”

Nakon 4 sata napredovanja s više strana do samog mjesta nesreće u najgorim vremenskim uvjetima rezultiralo je pronalaskom unesrećene osobe s težim tjelesnim povredama podno Vaganskog vrha. Dolaskom na mjesto nesreće pokraj unesrećenog je stajao njegov pas koji je odigrao jako veliku ulogu u spašavanju unesrećene osobe.

Ovakvi događaji veliki su rizik za osobe koje su unesrećene ali često predstavljaju rizik i za pripadnike HGSS-a. Nepristupačna mjesta na kojima se nalaze unesrećene osobe često znaju biti izvan planinarskih puteva i izvan lokalne puteva što uvelike otežava i produžuje vrijeme samog spašavanja unesrećene osobe. Zbog svega navedenog, spašavateljima bi uvelike pomogla mogućnost korištenja helikopterske službe noću.”

U razgovoru s unesrećenim, spašavatelji saznaju da je planinar pao pokušavajući prevesti svog umornog psa preko ledene ploče prilikom silaska s Vaganskog vrha prema skloništu. Nakon nesretnog događaja, pas je brinuo o planinaru, čuvao ga i grijao ga svojim tijelom.  Povezanost, empatija i bliskost bili su veliki faktori u preživljavanju unesrećenog planinara ali i psa u ekstremnim uvjetima na tom području. Također, visoka motiviranost i sposobnost upravljanja stresnim situacijama spašavatelja HGSS-a, rezultirali su osjećajem sigurnost unesrećene osobe.

Nakon kraćeg zbrinjavanja unesrećene osobe, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja krenuli su u dugi transport unesrećene osobe i njezinog brižnog pomagača (psa) i u 7:55, unesrećena osoba je predana hitnoj medicinskoj službi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.