Hrvatski radio

Radio Zadar

Pogledajte kako treniraju zadarski interventni policajci

20.11.2019.

12:56

Autor: HRT

Pogledajte kako treniraju zadarski interventni policajci

Pogledajte kako treniraju zadarski interventni policajci

Foto: - / -

Proteklih dana Zadar je bio pod maglom. To naravno nije omelo pripadnike interventne jedinice Policijske uprave zadarske da dio treninga izvedu vani. Taj dio treninga zahtijeva dobru kondiciju i spretnost no to za ove momke nije sporno.

Trening vodi Nikola Marketin koji će diplomirati na Kineziološkom fakultetu u Splitu. Nikola se bavi boksom i zadnjih je 8 godina trener u boksačkom klubu. Ovim treninzima želi se postići psihofizička spremnost svakog pripadnika jedinice. A kako to izgleda možete pogledati OVDJE.

Jedinicu viđamo na osiguranju visoko rizičnih utakmica, njihovo je radno mjesto cijela Hrvatska, mnogo se putuje. Zato se većina njih bavila sportom i prije dolaska u jedinicu. Mate Nekić se bavio boksom i tajlandskim boksom, te brazilskom jiu jitsom u Zadarskom klubu čiji je član 10 godina. Od najranije mladosti vidio se baš u ovom poslu. Smatra da je posao interventnog policajca iznimno zahtjevan i da tjelesna spremnost pomaže u svim situacijama.

A postati pripadnik interventne jedinice nije lako. Nakon školovanja na Policijskoj akademiji , instruktori odlučuju tko bi mogao biti pripadnik takve jedinice. Slijede mnogi testovi i provjere i svaki od ovih mladića koje gledate na treningu prošao ih je uspješno.

Nikola Bojo šest je godina bio član Hrvatske takewandoe reprezentacije i osvojio mnoge medalje. Oduvijek je htio postati članom interventne jedinice i nijedan trening nije mu težak iako, priznaje s osmjehom, zna biti jako teško u svakodnevnim zadaćama.

Svi treninzi se slažu na osnovi testova i provjera. Kada ih gledate kako disciplinirano treniraju imate osjećaj da je sve to jednostavno.

Svaki pripadnik interventne jedinice na sebi nosi opremu tešku 13 kilograma. Kako biste nosili takav uteg i bili u punoj pripravnosti za sve reakcije morate biti u savršenoj formi.

Ljubav prema boksu Nikolu Marketina potaknula je da vježba s mladima. Zbog iznimnih rezultata Hrvatski boksački savez predložio ga je za izbornika boksačke reprezentacije za najmlađe dobne skupine. Svoje znanje Nikola prenosi  kolegama.

Disciplina pomaže fizičkoj ali i psihičkoj spremi. Mirni, odmjereni, promišljeni pripadnici jedinice svakodnevne zadaće nikada ne prenose u svoj privatni život.

Ova je jedinica nasljednik glasovite Specijalne postrojbe Poskoci koja se 2001 ustrojila u interventnu jedinicu. Nikola Marketin je posebno ponosan jer je njegov otac bio pripadnik Poskoka pa su se sve njegove želje zapravo ostvarile. Radi dva posla koja najviše voli. Boks i policijske zadaće.

Aktivan vijek interventnog policajca je do 50. godine. Svaka je ispunjena radom, treningom, odgovornošću, izvrsnom fizičkom i psihičkom spremom. Pogledajte njihov trening. Budite nakratko pripadnici i pripadnice interventne jedinice.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.