Hrvatski radio

Radio Zadar

Pogreb književnika Joje Ricova u petak

24.01.2017.

18:42

Autor: HINA - HRT Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pogreb hrvatskog književnika Joje Ricova koji je umro nakon kratke i teške bolesti u Zagrebu u 88. godini će biti u petak u Kalima gdje je Ricov i rođen 1929. Kulturni život Preka i Kali u posljednjih 25 godina bio bi nezamisliv bez njegova rada i doprinosa, govore otočani.

Iz klasične gimnazije pri Nadbiskupskom sjemeništu u Zadru Joja Ricov bio je isključen zbog otpora talijanizaciji hrvatskoga obalnog područja, pa i svojega prezimena te jasno izražena rodoljubnoga i antitotalitarističkoga stajališta. Nakon povratka s III. festivala jugoslavenske poezije 1959. na autocesti "Bratstvo i jedinstvo" uhićen je i odveden u zatvor u Zagrebu. Odatle je bez procesa i presude protjeran u dvogodišnje zatočeništvo na otok sv. Grgura.

Na peticijsku intervenciju talijanskoga nobelovca, književnika Salvatorea Quasimoda, na osnovi osobnog naloga Josipa Broza Tita 1961. pušten je iz zatvora. Njegovo kasniji rad vezan je za Italiju, a od 1975. nastavlja sa svojim radom audiorehabilitatora u Centru SUVAG u Zagrebu. Joja Ricov dobitnik je mnogih međunarodnih nagrada.

Književnika Joje Ricova po dobrome se sjećaju mnogi Prečani, prenosi potral Naši školji. Za prof. dr. Roberta Bacalju, kulturni život Preka i Kali u posljednjih 25 godina bio bi nezamisliv bez njegova rada i doprinosa.

         Joja Ricov zaslužan je za renesansu kaljske kulture 90-ih godina prošlog stoljeća. Jednako snažan pečat ostavio je i u Preku, gdje je bio jedan od utemeljitelja kulturnog ljeta, manifestacije "Večer na Brižićevin dvuoru". Nebrojeno je puta sudjelovao, a kada nije mogao doći, uvijek je bio uz nas, pratio nas, pomagao, bio nam blizak kao brat, prisjeća se prof. Bacalja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.