Hrvatski radio

Radio Zadar

Pokrenuta telefonska linija za podršku mladima u uvjetima pandemije

23.12.2020.

18:11

Autor: hina

Zeljko Mrsic/PIXSELL ( ilustracija)

Zeljko Mrsic/PIXSELL ( ilustracija)

Foto: - / -

Središnji državni ured za demografiju i mlade i Hrvatska psihološka komora pokrenuli su telefonske linije za psihološko savjetovanje mladih i podršku u uvjetima pandemije .Telefonske linije pokrenute su u svih 20 županijama i u Gradu Zagrebu u sklopu projekta Brini o sebi-budi dobro - proživi Covid.

"Mladima želimo poručiti kako ih razumijemo te se nadamo da će im ovaj vid podrške biti jedan od načina za lakše prebrođivanje trenutne situacije", poručila je u priopćenju državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.

Telefonske linije aktivne su od danas, a pokrenute su u svih 20 županijama i u Gradu Zagrebu u sklopu projekta Brini o sebi - budi dobro - proživi Covid. Brojevi telefonskih linija dostupni su na internetskim stranicama državnog ureda, a mladi se za savjet i podršku mogu obratiti telefonskim pozivom, ali i SMS porukom te porukama preko mobilnih aplikacija. 

Mladi su usamljeni i frustrirani ograničenjem socijalnih kontakata

Mladi se, napominju iz ureda, tijekom pandemije susreću s frustracijom zbog ograničavanja socijalnih kontakta i izlazaka, osjećajem usamljenosti, zabrinutosti oko završetka školske godine i mature, prevelikim stupnjem kritike odraslih u odnosu na odgovornost mladih, ali i strahom od zaraze za članove svojih obitelji. 
Ti problemi uočeni su u razgovorima i kontaktima s predstavnicima mladih srednjoškolske dobi koji su pokrenuti kako bi se saznalo kako je mladima i što im je potrebno za savladavanje trenutne situacije. 

"Mladi iz srednjih škola iz raznih dijelova Hrvatske istaknuli su i kako imaju potrebu za razgovorima o mentalnom zdravlju sa stručnom službom škola na satovima razrednika, ali i da im većini nije ugodno tražiti izravnu pomoć za svoja psihička stanja. Većina ih je navela kako bi se anonimno javili i potražili psihološku pomoć stručnjaka jer među prijateljima osjete kako se mladi teško nose u okolnostima izazvanim koronavirusom", navodi se u priopćenju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.