Hrvatski radio

Radio Zadar

"Pokušavamo iskoristiti period za pripremu potencijalnog oporavka turizma"

13.03.2020.

13:44

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

U moru negativnih vijesti o koronavirusu, treba dati prostora i onima koji već razmišljaju dva poteza unaprijed. Jedan od sektora koji će zasigurno pretrpjeti najveće posljedice je turizam, ali zato se oni koji žive od tog sektora prilagođavaju novonastaloj situaciji.

Mladi Zadranin Marko Mišulić osnivač je softverske tvrtke Rentlio čija aplikacija automatizira upravljanje objektima u turizmu.

Kad dođete na recepciju nekog hotela, naša želja je da ta recepcija koristi Rentlio. Upravljanje rezervacijama, kanalima prodaje, svi oni administrativni poslovi, praćenje statistika, sve je to naša domena. Ljudi nas često miješaju s prodajnim kanalima, misle da smo mi novi Booking.com, Airbnb... Ne, mi smo ono što se događa u pozadini.

A i tu pozadinu ovih dana pogađa koronavirus jer su otkazivanja turista u predsezoni enormna:

Vidimo iz svakodnevnog razgovora s korisnicima da je turistička sezona ozbiljno ugrožena i nad njom ne treba više plakati nego se treba pokušati pripremiti za različite scenarije koji nam slijede kad se – a nadamo se da će to biti što prije – situacija smiri.

I zato Mišulićev tim, njih 18, već radi na prilagođavanju softvera za novonastalu situaciju:

Razmišljamo i radimo na stvarima koje bismo ponudili našim korisnicima u ovom trenutku kada je evidentno da u Hrvatskoj ta predsezona neće biti uspješna. Gledamo kako iskoristiti taj period smanjenih aktivnosti kod naših korisnika za pripremu potencijalnog oporavka.

Odmaknut ćemo se od negativnih aktualnosti. Mišulić je nedavno osvanuo na 24. mjestu od 100 najvažnijih hrvatskih STEM poduzetnika u izboru časopisa Lider. Njegova tvrtka ima korisnike u više od 40 svjetskih zemalja; Island, New York, Filipini, Južnoafrička Republika. Njegova želja je daljnje širenje i to sve iz Zadra:

Naša želja je definitivno da Renlio kao tvrtka iz perspektive proizvoda postane i utvrdi svoju poziciju globalnog autoriteta u ovom segmentu.

Cilj je i da se sve to događa dok Rentlio ostane i postane jedan od nositelja priče o Zadru kao gradu s jakom IT scenom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.