Hrvatski radio

Radio Zadar

Pola tisućljeća marijanske pobožnosti u Ninu

02.05.2016.

13:10

Autor: S. Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Da s Marijom, kraljicom i majkom milosrđa možemo i trebamo uvijek računati podsjetio je zadarski nadbiskup, predsjednik HBK-a Želimir Puljić predvodeći misno slavlje u župnoj crkvi u Ninu na proslavi zavjetne svetkovine Gospe od Zečeva i 500. obljetnice Gospina ukazanja.

Zečevo je otočić 5 nautičkih milja udaljen od Nina. Na njemu se nalazi crkvica posvećena Gospi, koja se, prema vjerovanju, ukazala pastirici Jeleni Grubišić, 1516. godine. Odonda se 5. svibnja svake godine u tom kraju slavi Prikazanje Gospe od Zečeva, pri čemu se Gospin kip iz župne crkve u Ninu prenosi na otočić.No ovoj proslavi prethodi ova današnja, svetkovina Gospe od Zečeva , koja se slavi u ponedjeljak prije Uzašašaća.
Mnogi su hodočasnici i ove godine stigli u Nin potrebni Gospine pomoći i zagovora. Oni govore: 

           Meni je ovo najdraže svetište u Zadarskoj biskupiji, svake godine sam tu, tu sam zavjetovala drage članove svoje obitelji, puno je molitava koje je ona meni uslišala...Dođem iz Poličnika, normalno da dođemo, od djetinjstva dolazimo, današnji dan propustiti je neshvatljivo, doma se vraćamo ispunjeniji i radosnije duše...

A da s Marijom, kraljicom i majkom milosrđa možemo i trebamo uvijek računati podsjetio je i zadarski nadbiskup, predsjednik HBKa- Želimir Puljić predvodeći misno slavlje u župnoj crkvi u Ninu:

            Kao hodočasnici došli smo Gospi koja je već 5 stoljeća okupljala vjerni puk i koji je toliko puta osjetio njezinu blizinu i zaštitu. Njezinim zagovorom dogodilo se toliko pozitivnih i dobrih stvari koje je ljudski koji puta teško razumjeti. Kako na primjer rastumačiti stvaranje naše slobodne i neovisne države koju u ono vrijeme nije htjela ni Europa ni Amerika ni Ujedinjeni narodi. To je zasluga one koju je nam je u zadnjim trenucima ovozemaljskoga života Isus ostavio kao majku.

Jubilarna proslava petsto godina od ukazanja Gospe od Zečeva održava se pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Zbog svog velikog duhovnog, crkvenog i kulturnog blaga koje nosi polutisućljetna marijanska pobožnost u Ninu, predstavlja slavlje i za cijelu mjesnu Crkvu, koja će završiti s proslavom prvog ponedjeljka u svibnju iduće godine.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.