Hrvatski radio

Radio Zadar

Polaganjem vijenaca obilježena 26 godišnjica 112. brigade

28.06.2017.

13:19

Autor: D. Perović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prije 26 godina utemeljena je 112. brigada. U spomen na ulogu i doprinos ove legendarne Zadarske postrojbe u Domovinskom ratu, jutros su položeni vijenci kod središnjeg Križa na Gradskom groblju u Zadru.

 

Oko 12 tisuća branitelja borilo se za slobodu u 112-toj brigadi, najstarijoj i najbrojnijoj postrojbi u zadarskoj županiji. Njih 74 je ugradilo svoje živote u temelje hrvatske države, dvojica se još vode kao nestali, a više stotina ih je ranjeno. Zajedništvo, hrabrost i odlučnost vodili su ih kroz sve bitke, kaže ratni zapovjednik, Marko Čulina: Sad nam naviru sijećanja, što se to događalo te 91. godine, i prvo čega se danas sjetimo je zajedništvo, domoljublje, požrtvovanje svakog pojedinca, kako vojnika tako i naših civila koji su u zadarskim poduzećima stvarali uvjete da bi mi mogli ratovati, da bi nas mogli opremiti.

Sve nas je manje na ovim susretima kaže Luiđi Kanjer, bivši zapovjednik prve bojne 112. brigade: Danas nakon toliko vremena kad vidim ove svoje prijatelje, ratnike, vojnike, zapovjednike, u nama se javlja jedan osjećaj kao kad smo bili zajedno 91. godine, međutim svake godine nas je sve manje, u smislu da bolesti, oduzimaju živote našim vojnicima. S druge strane mislim da su ovakva okupljanja pozitivna, da su dobra i bude emocije, bude one stare dane. 

Veliku je ulogu 112 brigada odigrala u obrani grada Zadra i zaleđa, u akcijama Maslenica i Oluja. Za ukupan doprinos u razvoju Hrvatske vojske, i učešće u Domovinskom ratu odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u ratu.

Uz suborce i članove obitelji, poginulim pripadnicima 112. brigade vijence i svijeće položilo je i izaslanstvo grada Zadra na čelu s gradonačelnikom, Brankom Dukićem.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.