Hrvatski radio

Radio Zadar

Policajci Mile i Luce iz Kine pomažu domaćim snagama tijekom sezone

25.07.2022.

13:10

Autor: Filip Matijević

Strani policajci u Zadru

Strani policajci u Zadru

Foto: Filip Matijević / Radio Zadar

Sigurnost tijekom turističke sezone jedna je od najvažnijih zadaća policije jer turisti ne biraju samo lijepe, već i sigurne destinacije. Upravo zato je 2006. godine Policijska uprava zadarska pokrenula suradnju s policijama drugih država kroz upućivanje stranih policijskih službenika u Hrvatsku. 

Ove turističke sezone na zadarskom području boravi 10 policajaca iz Austrije, Poljske, Mađarske i Kine koje su jutros u šetnji gradom predstavili djelatnici Policijske uprave zadarske. 

Ovaj se projekt pokazao iznimno dobrim pa su ga prihvatile i policije u Italiji, Austriji, Francuskoj i Sloveniji. Nadam se da će se ovi policajci kod nas ugodno osjećati i da će nam puno pomoći u svakodnevnom policijskom postupanju prema turistima koji dolaze s njihovih područja.

Anton Dražina, načelnik PU zadarske

Glavne zvijezde bili su Mile, Luce. To su nadimci policijskih službenika iz Kine koji će do sredine kolovoza domaćim snagama pomagati u komunikaciji s kineskim turistima. Mile, pravim imenom Li Beijun je lani bio na ispomoći u Lici pa je već i svladao neke riječi hrvatskoga: 


- Dobar dan, ja sam Mile iz Kina! Fala lipa, osvaja Mile odmah prvim riječima na sigurnom hrvatskom jeziku, a nastavlja na engleskom:

Strani policajci u Zadru

Strani policajci u Zadru

Foto: Filip Matijević / Radio Zadar

Već sam 18 godina policajac i prvi put sam u Zadru. Veliko mi je zadovoljstvo biti ovdje u savršenoj destinaciji. Sa sobom uvijek nosim bilježnicu u kojoj zapisujem hrvatske riječi i dan po dan učim sve više.

Li Beijun, policijski službenik iz NR Kina

Još manje problema u komunikaciji imat će jedan od austrijskih predstavnika:

Tu sam cijeli sedmi mjesec i velika mi je čast da sam ovdje, da smijem pomoći svojim kolegama. Kolege su odlični, dočekali su nas odlično, a u Zadru sam već 22 godine jer mi baba živi ovdje!

Patrik Jurić, policijski službenik iz Austrije.

Od 2006. godine i početka provedbe projekta Sigurna turistička sezona na zadarskom području boravili su policajci iz 19 zemalja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.