Hrvatski radio

Radio Zadar

Policija poziva na oprez i nadzor vatre kod spaljivanja suhe trave i raslinja

03.03.2022.

13:15

Autor: Radio Zadar

Vatrogasci, ilustracija

Vatrogasci, ilustracija

Foto: Marko Mrkonjic / PIXSELL

Jučer  poslijepodne u Šopotu na području Benkovca, prilikom spaljivanja biljnog otpada i korova na poljoprivrednom zemljištu 78-godišnjaka, vatra se nekontrolirano proširila te zahvatila suhu travu i nisko raslinje.

Požar bez znatne materijalne štete su ugasili vatrogasci, a 78-godišnjak je sankcioniran sukladno odredbama Zakona o zaštiti od požara, stoga policija upozorava i poziva n oprez pri paljenju vatre na otvorenom području.

Evo i savjeti za građane:

U razdoblju od 1. studenog do 1. svibnja spaljivanje korova je dozvoljeno, ali pozivamo građane na dodatan oprez i stalni nadzor vatre do kraja spaljivanja suhe trave i raslinja s ciljem zaštite osoba i imovine.

Naime, dolaskom proljeća i lijepog vremena započinje sezona čišćenja poljoprivrednih i drugih površina, poput vrtova i okućnica, prilikom čega građani spaljuju biljni i drugi gorivi otpad na otvorenom prostoru, čime se povećava opasnost od nekontroliranog širenja požara na otvorenom.

Stoga, podsjećamo građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, šumama i poljoprivrednim površinama, posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare, koji se vrlo lako mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Popodne uz Radio Zadar

Popodnevni program Radio Zadra donosi u vaše domove najbolju domaću i stranu glazbu. Poslušajte naš glazbeni vremeplov Rollercoaster. Utorkom i četvrtkom od 16. i 15 donosimo najave i osvrte kulturnih događanja, a od od 18 do 19 sati slušate novosti s glazbene scene, naše i strane

Poslušajte u Slušaonici