Hrvatski radio

Radio Zadar

Policija poziva na oprez pri spaljivanju korova

09.03.2021.

09:46

Autor: HRT Radio Zadar

Dino Stanin/PIXSELL, ilustracija

Dino Stanin/PIXSELL, ilustracija

Foto: - / -

Jučer dva požara u Zadarskoj županiji - u Srbu se pri spaljivanju korova vatra proširila i zahvatila suhu travu i nisko raslinje, pa su intervenirali i vatrogasci. I u Beglucima je vatra izmakla nadzoru 81-godišnjaka zbog čega su je morali gasiti vatrogasci.

Obojica muškaraca koja su spaljivala korov, novčano su kažnjena. A zadarska policija upozorava da je samo tijekom zadnja tri dana na području Gračaca, Poličnika i Benkovca bilo 12 požara i to upravo zbog spaljivanja korova. 

Stoga policija upozorava da nastanku požara na otvorenom prostoru naročito pogoduju vremenske prilike, isušeno  tlo i suha biljna vegetacija. Mnogi građani dolaskom proljeća, ljepšeg i sunčanijeg vremena započinju s uređenjem vrtova, okućnica i drugih sličnih površina, prilikom spaljivanja korova ili drugih zapaljivih materijala povećava se opasnost od izbijanja požara.

U cilju sprječavanja opasnosti od izbijanja požara na otvorenom prostoru, mogućeg stradavanja ljudi i imovine te nastanka materijalne štete, građane upozoravamo:

  • prije spaljivanja o svojoj namjeri obavijestite vatrogasce – pridržavajte se važećih propisa o loženju vatre na otvorenom
  • izbjegavajte loženje vatre u blizini šumskih površina, površina pod usjevima, stambenih naselja, željezničkih pruga, vodova dalekovoda i slično
  • nemojte spaljivati ukoliko je vrijeme vjetrovito ili izrazito suho
  • prije spaljivanja potrebno na primjeren način izolirati (ograditi) površinu te je očistiti od drugih zapaljivih materijala
  • tijekom spaljivanja te sve do završetka gorenja potrebno je biti uz vatru – na vrijeme osigurajte priručnu opremu za gašenje požara (vodu, lopate i sl.)
  • po završetku, mjesto spaljivanja obavezno dobro pregledajte te temeljito ugasite ostatke vatre i žara
  • u slučaju izbijanja požara odmah pozovite vatrogasce na broj 193!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.