Hrvatski radio

Radio Zadar

Policija provjeravala mlade u kupovini duhana i alkohola te izlascima

10.10.2020.

06:27

Autor: rzd

Dino Stanin/PIXSELL - ilustracija

Dino Stanin/PIXSELL - ilustracija

Foto: - / -

U protekla dva tjedna zadarska je policija provjeravala koliko se roditelji, zatim ugostitelj i prodavači pridržavaju zakona koji mladima zabranjuje kupovanje i konzumaciju duhanskih i alkoholnih proizvoda, te noćnih izlazaka bez nadzora. Također i koliko sudjeluju u kršenju javnog reda i mira.

Policijski službenici Policijske uprave zadarske u periodu od 18. rujna do 04. listopada, osobito u dane vikenda  proveli su  nadzor prometa u području škola i obrazovnih ustanove, te preventivno – represivne aktivnosti i nadzore ugostiteljskih objekata kako bi zaštitili mladež od neprihvatljivih i rizičnih čimbenika

S ciljem sprječavanja neprihvatljivih ponašanja mladih koja dovode do višestruko štetnih posljedica, policijski službenici u suradnji s nadležnim državnim inspektoratom nadziru noćne izlaske maloljetnika,  konzumaciju sredstava ovisnosti na javnim mjestima (alkohol, duhanski proizvodi, droge i sl.), kao i prodaju duhanskih i srodnih proizvoda maloljetnim osoba ali i narušavanja javnog reda i mira, oštećenja javne i privatne imovine, kršenje prometnih propisa te kockanje i druga protupravna sudjelovanja u igrama na sreću.
 
U noćnom izlasku nakon 23 sata bez pratnje roditelja, staratelja ili druge punoljetne osobe u razdoblju od 18. rujna na području grada Zadra zatečene su dvije osobe mlađe od 16 godina koji su predani roditeljima.
 
U svezi prekršaja iz domene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, jedna osoba u dobi od 16 godina zatečena je u konzumaciji alkoholnog pića u ugostiteljskom objektu. Protiv vlasnika ugostiteljskog objekta slijedi optužni prijedlog po čl. 13. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.

Što se tiče prekršaja iz domene Zakona o  prekršajima protiv javnog reda i mira, članak 13.  prekršajno je sankcioniran jedan maloljetnik.
 
U tom periodu provedeno je  kriminalističko istraživanje nad maloljetnikom u dobi od 17 godina, kojeg se sumnjiči za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama. Tijekom kriminalističkog istraživanja kod njega je pronađeno 19 pojedinačnih PVC paketića u kojima se nalazilo oko 54,2 grama marihuane te digitalna vaga za precizno mjerenje, koji su mu oduzeti Prema maloljetniku je nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog Neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. (priopćenje PU zadarske od 05. listopada).

Troje mlađih punoljetnika je zatečeno bez osobne iskaznice te stoga prekršajno sankcionirano u skladu sa Zakonom o osobnoj iskaznici.
 
Također je na prodajnim mjestima na različitim lokacijama grada Zadra zatečeno pet maloljetnika u dobi od 15 do 17 godina kako kupuju duhanske proizvode.Protiv trgovaca koji su maloljetnike uslužili duhanskim proizvodima, podnosi se obavijest nadležnom državnom inspektoratu na daljnje postupanje sukladno čl. 23. Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda.
 
Policija će i u narednom periodu na području cijele Policijske uprava zadarske provoditi ovakve ciljane aktivnosti, a sve roditelje i odgojno-obrazovne djelatnike, kao i ostale građane, ovom prilikom pozivamo da se s povjerenjem obrate policiji ukoliko imaju saznanja o činjenju prekršaja prema mladima (usluživanje i prodaja alkoholnih pića, duhanskih proizvoda maloljetnicima, kao i drugih nedozvoljenih radnji koje im štete).

A ukoliko prekršaje čine maloljetne osobe (ispisivanje grafita na javnim površinama, konzumacija alkohola i droga na javnim mjestima i drugo) dovoljno je pozvati broj 192  ili poslati poruku elektroničkom poštom na adresu zadarska@policija.hr,  anonimno se može dojaviti i putem aplikacije „E-policija“.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.