Hrvatski radio

Radio Zadar

Policija uoči Martinja najavljuje pojačane kontrole u prometu

06.11.2021.

12:34

Autor: Radio Zadar

foto: PU zadarska

foto: PU zadarska

Foto: - / -

U prometnim nesrećama ove godine smrtno je stradalo 18 osoba, dok je prošle godine u istom razdoblju smrtno stradalo 12 osoba, broj teže ozlijeđenih osoba u istom razdoblju je povećan za 4,7% , sa 149 na 156 osoba te je zabilježeno povećanje broja lako ozlijeđenih osoba sa 340 na 371 odnosno za 9,1%

Tijekom ovog vikenda te u dane Martinja i sljedećeg vikenda kada se povećava broj alkoholiziranih sudionika u prometu, policija će provoditi pojačanu kontrolu prometa.

Uspostavom većeg broja kontrolnih točaka, koje će se tijekom provođenja akcija češće mijenjati, vozače će se nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u pogledu prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

- ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost;

- koristite javni prijevoz;

- koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije;

ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag;

zamolite nekoga trijeznog da vas odveze;

ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića;

- vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu;

u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije;

ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan.


​Pojačani nadzor prometa na cestama u narednim danima

Analizom stanja sigurnosti prometa na cestama na području Policijske uprave zadarske i usporedbom za prvih deset mjeseci 2021. godine u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, razvidno je povećanje u ukupnom broju prometnih nesreća sa 1296 prometnih nesreća na 1546 prometne nesreće odnosno za 19,3%. U prometnim nesrećama ove godine smrtno je stradalo 18 osoba, dok je prošle godine u istom razdoblju smrtno stradalo 12 osoba, broj teže ozlijeđenih osoba u istom razdoblju je povećan za 4,7% , sa 149 na 156 osoba te je zabilježeno povećanje broja lako ozlijeđenih osoba sa 340 na 371 odnosno za 9,1%.

U cilju povećanja razine sigurnosti na našim cestama te suzbijanja najtežih prometnih prekršaja policija redovito provodi preventivno-represivne akcije.

Tijekom provođenja aktivnosti u prometu, proteklih dana, policijski službenici su u četvrtak, 04. studenog u 23.15 sati u Pagu zaustavili osobni automobil zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 20-godišnjak prije stjecanja prava na upravljanje. Vozač je isključen iz prometa te prekršajno sankcioniran.

Istog dana, dvoje vozača su zatečeni u prometu za vrijeme dok su im izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima svih kategorija. Naime, u 12.15 sati u Ulici Ante Starčevića zaustavljen je osobni automobil zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljala 38-godišnjakinja te je u 12.30 sati u Ulici Ivana Zadranina zaustavljen osobni automobil zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 24-godišnjak. Oboje vozača je isključeno iz prometa te su prekršajno sankcionirani.

Također, u četvrtak, 04. studenog u 20.25 sati u Ulici Ante Starčevića u Zadru policijski službenici su zaustavili osobni automobil zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 48-godišnjak pod utjecajem alkohola od 2,73 g/kg. Vozač je uhićen te nakon kriminalističkog istraživanja uz Optužni prijedlog prepraćen na Prekršajni Odjel Općinskog suda u Zadru.

U srijedu 03. studenog u 11,40 sati u Gračacu, policijski službenici su zaustavili osobni automobil zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 59-godišnjak pod utjecajem alkohola od 1,94 g/kg. Vozač je uhićen te nakon kriminalističkog istraživanja prekršajno sankcioniran.

Stoga, a kako smo već ranije najavili, policija će u navedene dane kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.