Hrvatski radio

Radio Zadar

Policija za Martinje iza svakog kantuna

11.11.2016.

07:51

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kroz provedbu raznolikih policijskih aktivnosti, a zbog vožnje pod utjecajem alkohola, u prvih deset mjeseci ove godine, oduzeto je 829 vozačkih dozvola. Pazite, Policijska uprava zadarska najavljuje pojačani nadzor svih sudionika u prometu povodom Martinja.

Od 11. do 14. studenog 2015. godine na području PU zadarske, a povodom proslave narodnog običaja krštenja mošta "Martinja", očekuje se povećani broj sudionika u prometu stoga ovom prigodom Policijska uprava zadarska najavljuje pojačani nadzor svih sudionika u prometu, a posebno vozača motornih vozila.

             Pojačani nadzor u prometu obavljati će se na području cijele Policijske uprave, a poglavito na mjestima na kojima su se do sada događale teške prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

             Iz policijske statistike izdvajamo podatak da je kroz provedbu raznolikih policijskih aktivnosti, a zbog vožnje pod utjecajem alkohola, u prvih deset mjeseci ove godine, oduzeto 829 vozačkih dozvola.

              Analiza uzroka prometnih nesreća pokazuje da je alkoholi dalje dominantan  problem  sa stanovišta sigurnosti prometa, naročito izražen u vrijeme blagdana i vikenda, te da se kao najčešći sudionici nesreća, a istovremeno prouzročitelji istih, pojavljuju mladi vozači (kako po godinama starosti, a naročito po vozačkom stažu).

            Naglašavamo da se u prvih  deset  mjeseci ove godine dogodilo ukupno 186 prometnih nesreća, u kojima su vozači bili pod utjecajem alkohola, te su za posljedicu imale 68 lakše ozlijeđenih osoba, 20 teško, dok je jedna osoba smrtno stradala.

              Stoga ova Policijska uprava apelira na sve sudionike prometa da obzirom na teška stradavanja u vrijeme Martinja razmišljaju o možebitnim posljedicama koje mogu počiniti za upravljačem svoga vozila, uz preporuku da ostave vozilo kod kuće i služe se javnim i taksi prijevozom ili da vozilo obvezno daju na upravljanje osobama koje nisu konzumirali alkohol.

              Takvim postupkom, izbjeći ćete veće štetne posljedice (prometnu nesreću, ozljeđivanje u prometu ili smrt), kao vlastite, tako i drugih sudionika u prometu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.