Hrvatski radio

Radio Zadar

Poljoprivredne površine do kraja godine čiste od mina

19.09.2016.

17:13

Autor:

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarski župan Stipe Zrilić i ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec potpisali su danas Ugovor o razminiranju poljoprivrednog zemljišta u Zadarskoj županiji vrijedan 7,5 milijuna kuna.

Sredstvima iz europskog fonda za ruralni razvoj razminirat će se nešto više od 700 tisuća ćetvornih metara. Time će do kraja godine biti razminirane sve poljoprivredne površine u Zadarskoj županiji najavio je ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec. Ono što isto tako vrijedi naglasiti, s ovom mjerom smo, znači sve poljoprivredne površine na području RH, koje imaju minski sumnjiv prostor kao problem, riješili konkretno upravo s tom mjerom, rekao je Jakopec. 

Na razini čitave države, kroz prvu i drugu fazu spomenute mjere, vrijednost razminiranja dosegla je 50 milijuna eura. Što konkretno za našu županiju to znači pojasnio je župan Stipe Zrilić. Nama je poljoprivredno zemljište bitno, jer se velik broj ljudi bavi poljoprivredom. Evo, i dovršetkom ovoga projekta, sve one površine koje su poljoprivredne, bit će omogućene za korištenje, rekao je Zrilić. 

Zahvaljujući danas potpisanom sporazumu do kraja godine od mina će biti očišćena poljoprivredna zemljišta u općinama Posedarje i Zemunik Donji, te Vukšić na benkovačkom području.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.