Hrvatski radio

Radio Zadar

Položen kamen temeljac za novi vrtić u Povljani

17.07.2015.

14:54

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Do kraja godine 28 mališana iz vrtića Povljanski tići trebali bi useliti u novi 3,1 milijun kuna vrijedan dječji vrtić. Danas točno u podne potpredsjednik Vlade Branko Grčić položio je kamen temeljac za novu zgradu.

Inicijativa za gradnju novog vrtića koji bi trebao osigurati uvjete za dječje jaslice i cjelodnevni boravak djece, te tako omogućiti mladim majkama traženje posla,  pokrenuta je još prije 5 godina. 80 % troškova financira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a , a 20 % Općina. Potpredsjednik Grčić:

Ali imamo mjere koje potiču i gospodarstvo dakle zapošljavanje na otocima. Mislim da je to jako bitno da bi izjednačili na određeni način uvjete života na otocima i da bi zadržali naše ljude na otocima.  

Također ističe:

Dobra vijest je da se puno djece rađa danas na otocima i da je to dobra prilika zapravo da se demografski otoci obnavljaju što je vrlo bitno za njihov budući razvoj i opstanak.

Na pitanje novinara o Pelješkom mostu – Grčić je rekao da je Hrvatska novac osigurala kroz pregovore o partnerskom sporazumu i operativnom programu za EU fondove. Do jeseni moramo odraditi studiju utjecaja na okoliš i pripremiti kompletnu aplikaciju za sufinanciranje iz EU fondova do kraja godine:

Čuli ste da će u roku 3 mjeseca nakon toga komisija donijeti konačnu odluku o financiranju, a u međuvremenu ćemo nastojati do kraja godine već pokrenuti natječaj za izvedbu projekta i imamo osigurane novce za predfinanciranje kroz kredit Europske investicijske banke, izuzetno povoljan kredit, 1% - to je izuzetno povoljna kamatna stopa.

Na pitanje što ako Europska Unija ne odobri sufinanciranje izgradnje Pelješkog mosta odgovara

Ja ne znam što bi se trebalo dogoditi da se vratimo kompletno na početak  priče, taj dio smo odradili.

Potpredsjednik Vlade kazao je i kako današnje polaganje kamena temeljca nije dio predizborne kampanje već da se i prošlo i pretprošlo ljeto također pržio na suncu na sličnim projektima, tako da je cijeli mandat zapravo mandat brige za projekte koje realiziramo – rekao je Branko Grčić.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.