Hrvatski radio

Radio Zadar

Pomoćnici u nastavi žele status u odgojno obrazovnom sustavu

17.09.2019.

20:02

Autor: S. Dražić

foto:S.Dražić

foto:S.Dražić

Foto: - / -

Osnivanjem Udruge želimo i senzibilizirati javnost za naše probleme. Jedan od njih je i novi Pravilnik o pomoćnicima u nastavi prema kojem u razredu jedan pomoćnik može imati više djece s teškoćama."Nama to nije problem, ali je nepošteno prema djeci", poručili iz zadarske Udruge pomoćnika u nastavi.

Problem s kojim se suočavaju pomoćnici u nastavi, uz ostalo, je i njihov status kojega nemaju u odgojno obrazovnom sustavu, čulo se na večerašnjem predstavljanju rada nedavno osnovane Udruge pomoćnika u nastavi Zadra i Zadarske županije. Tu su i niski prihodi te ugovori o radu koji istječu svakog 15. lipnja i uvijek ostaje neizvjesnost hoće li nastaviti s radom i na jesen. Predsjednica Udruge Petra Kraljev ističe kako osnivanjem Udruge žele nešto promijeniti, utjecati na svoj status, ali i senzibilizirati javnost za njihove probleme. Jedan od njih je i novi Pravilnik o pomoćnicima u nastavi prema kojem u razredu jedan pomoćnik može imati više djece s teškoćama:

 To nama nije problem, jer pomoćnici u nastavi mogu pomagati više djece u jednom razredu, ali je problem kod djeteta. Nije pošteno prema njima  jer to su djeca koja traže rad "jedan na jedan", istaknula je Kraljev.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.