Hrvatski radio

Radio Zadar

12:51 / 06.12.2013.

Autor: Filip Buzov

Pomorce danas muči umor i iscrpljenost

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na svetog Nikolu, prigodnim polaganjem vijenaca u more danas se obilježava i Dan pomoraca. "Najveći problemi pomoraca na moru u novije doba su umor i iscrpljenost. To dolazi upravo zbog sve veće konkurencije, rezanje troškova od strane poslodavaca, a u tom smislu smanjivanja broja članova posade, i onda takva posada mora obavljati sve više poslova." - ističe Voditelj ureda Sindikata pomoraca u Zadru, Luka Mišić.

Sindikat pomoraca položio je vijenac u more u svim većim pomorskim gradovima. Voditelj ureda Sindikata pomoraca u Zadru, Luka Mišić navodi kako  u Hrvatskoj ima oko 30 tisuća pomoraca, a samo u Zadarskoj, najpomorskijoj županiji, je njih oko 7 tisuća. Kaže kako su njihovi najveći problemi i dalje vezani uz državnu birokraciju za koju često znaju biti nevidljivi, dok su u poslu kao i većina drugih pogođeni globalnom krizom i recesijom. Birokratski problemi najviše se odnose na razne poteškoće u ostvarivanju prava na mirovinsko i zdravstveno osiguranje te na Zavodu za zapošljavanje.

Iako i dalje vlada opće mišljenje da pomorci dobro zarađuju, to nažalost nije tako, zbog krize su pale vozarine, pa tako i plaće - kaže Mišić.