Hrvatski radio

Radio Zadar

Pomorci: Kruh sa sedam kora sve tvrđi

07.09.2016.

13:22

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Problemi brodara, pa i pomoraca godinama su sve veći i složeniji. Zato je Zajednica hrvatskih udruga pomorskih kapetana s Okruglog stola u Zadru uputila nekoliko prijedloga kako bi se poboljšao socijalni i materijalni položaj hrvatskih pomoraca.

Globalne probleme u brodarstvu, koji se zadnjih godinu dana najviše ogledaju u prepolovljenoj vozarini, prvi osjete pomorci. Kriza u broddarstvu je tolika da mnogi brodari jedva uspiju pokriti troškove ili čak rade s minusom. Prvi koji su zbog toga na udaru su pomorci. 
Brodar nažalost gleda kako da smanji troškove posade i tu naša posada koja je skuplja u odnosu na neke jeftinije posade s Dalekoga Istoka ili bivših socijalističkih zemalja ima poteškoću prilikom zapošljavanja. Jer, jednostavno, troškovi života kod nas ili u Europi su toliki da je pitanje kako bi pomorac s tom nižom plaćom ovdje egzistirao, ističe kapetan Nino Dunat

Još kad se tome pribroji pitanje famozna 183 dana za plaćanje poreza državi, njihovi problemi se udvostručuju. Zato zajednica udruga pomorskih kapetana traži od mjerodavnoga ministarstva izmjene zakona ili kompletno ukidanje članka o 183 dana. Kapetan Ante Roje upozorava da kriza brodarstva traje već godinama, a obveze pomoraca ostaju iste. Ne može se ukrcati, a za to vrijeme kad nije ukrcan, ne prima plaću i još mora porez platiti. U svijetu se ova 183 dana, od koga smo mi i uzeli to ukidaju i nemojmo mi sada čekati kao što smo među zadnjima ušli u ta 183 dana, sad ćemo čekati da budemo među zadnjima koji će iz njih izaći, kaže Roje. 

U tim zahtjevima ih podupiru i u udruzi brodara Mare NostrumU nama imate apsolutnu podršku u zahtjevu. Uostalom, i sami smo predlagali Ministarstvu da se taj porezni namet ukine, jer je nepravedan, jer je socijalno neprihvatljiv i jer je njegovo ubiranje skuplje no što državi uprihodi ubiranjem samoga tog poreza, upozorava ravnateljica Mare Nostruma Maja Marković Kostelec. Na tom tragu su i u Ministarstvu pomorstvaU praksi imate situaciju da čovjek koji se razboli kući, niti može ići na brod, a u obvezi je plaćanja poreza. To je jedna apsurdna situacija. Mislim da ćemo zaista s par ministarstava, svakako i s Ministarstvom financija i s Ministarstvom rada sjesti za stol i morati riješiti ovu situaciju s 183 dana, dodaje pomoćnica ministra Jadranka Fržop

Problema ima još - a jedan od većih je i ukrcaj kadeta, koji nakon završene škole ili fakulteta teško mogu naći brod na kojemu bi obavili kadeturu. Tu se očekuje konkretna pomoć države, prije svega kroz sustav subvencija, koji ne priječi ni zakonodavstvo Europske unije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

6 h

Nadin 2022

Kušanje vina