Hrvatski radio

Radio Zadar

Pomorcima omogućeno testiranje na koronavirus

29.04.2020.

15:53

Autor: HRT Radio Zadar/MMPI

Nel Pavletic/PIXSELL, ilustracija

Nel Pavletic/PIXSELL, ilustracija

Foto: - / -

Pomorci, kao specifična skupina radnika, suočeni su s brojnim zahtjevima za provedbu raznih testiranja a posebno u trenutnim okolnostima, gdje većina brodara zahtjeva da prije ukrcaja imaju negativan test na SARS-CoV-2 izrađen PCR metodom, priopćilo je Ministarstvo mora.

Stoga, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je uputilo inicijativu Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske kojom je zatraženo razmatranje i eventualno odobrenje mogućnosti testiranja pomoraca prije odlaska na brod kako bi pomorci mogli izbjeći situaciju nemogućnosti ukrcaja na brodove u međunarodnoj plovidbi a koja posljedično vodi i gubitku posla kao i redovnih primanja.

Slijedom inicijative Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Hrvatski zavod za javno zdravstvo je dao uputu, odnosno odobrio mogućnost testiranja hrvatskih pomoraca kao preduvjeta za rad i zaposlenje, čime pomorci spadaju u posebnu skupinu radnika budući da se takvi preduvjeti kod mnogih drugih zanimanja nužno ne zahtijevaju.

Pomorci u međunarodnoj plovidbi koji će se u svrhu odobrenja ukrcaja na brod morati testirati će moći to napraviti u županijskim zavodima za javno zdravstvo koji su kapacitirani u dovoljnoj mjeri da mogu preuzeti i provoditi testiranje pomoraca na SARS-CoV-2.

Ova uputa je objavljena na službenim stranicama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na https://bit.ly/2Sjm62y a pomorci se za dogovor oko testiranja mogu obratiti izravno županijskim zavodima za javno zdravstvo.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.