Hrvatski radio

Radio Zadar

Pomorske nesreće za vikend: izgorio brod, nasukao se gliser

20.07.2015.

07:19

Autor: tp

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Protekloga vikenda u Zadarskom akvatoriju dogodile su se dvije pomorske nesreće. Ozlijeđenih nije bilo. Na otoku Istu u subotu navečer izgorio je brod na kojem su bila četiri češka člana posade, a na otok Mišnjak nedaleko od Ždrelca također u subotu, malo prije ponoći, nasukao se gliser. Djelatnici zadarske Lučke kapetanije zabilježili su da je gliser na obalu izletio cijelom svojom dužinom.

Evo izvještaja Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture:

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) kasnije sinoć, 18. srpnja u 21.48 sati zaprimila je obavijest Lučke kapetanije Zadar o zaprimljenom pozivu pogibelju zbog požara na brodici na otoku Istu, kamo su djelatnici zadarske Kapetanije do tada u akciju spašavanja uputili djelatnike nadležne Lučke ispostave Silba.

Do dolaska djelatnika LI Silba na poziciju nesreće u 22.25 sati pripadnici dugootočke Javne vatrogasne postrojbe već su ugasili požar te brodicu osigurali od potonuća.

Očevidom na poziciji nesreće djelatnici Lučke ispostave Silba utvrdili su da je požar izbio na brodici naziva „Familia", hrvatske zastave dok je boravila na vezu u mjesnoj lučici sa četiri člana posade, svi češki državljani od kojih nitko srećom nije ozlijeđen budući da su odmah po izbijanju požara napustili plovilo.

Požar na brodici izbio je najvjerojatnije zbog kvara brodskog agregata, a točan uzrok kvara utvrditi će se očevidom koji je nastavljen tijekom današnjega dana. Na poziciji nesreće nije bilo onečišćenja mora.


Također sinoć, 18. srpnja u 23.15 sati djelatnici Lučke kapetanije Zadar obavijestili su Središnjicu o još jednoj pomorskoj nesreći u kojoj se na otok Mišnjak, nedaleko Ždrelca nasukao gliser, kamo su u vrijeme dojave već isplovili djelatnici zadarske Kapetanije, odnosno nadležne Lučke ispostave Preko.

Dolaskom na poziciju nesreće noćas u 00.20 sati djelatnici zadarske Kapetanije utvrdili su da se na obalu nasukao gliser luke upisa Preko sa tri člana posade od kojih nitko srećom nije ozlijeđen.

Očevidom na poziciji nesreće za sada nije utvrđen razlog nasukanja, odnosno izlijetanja glisera cijelom dužinom iz mora na obalu otoka. Nakon što je ustanovljeno da tročlana posada nije ozlijeđena zbrinuti su na obali te im je izdan nalog o davanju izjava vezano uz ovu pomorsku nesreću, što su bili dužni obaviti tijekom današnjega dana u prostorijama prečke Ispostave ili Lučke kapetanije Zadar, čiji djelatnici provode očevid o uzrocima ove pomorske nesreće. O nesreći je obaviješten i vlasnik glisera, austrijski državljanin.

Na poziciji nasukanja nije uočeno onečišćenje mora niti morskog okoliša.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.