Hrvatski radio

Radio Zadar

Pomorski desant kod Žirja

16.10.2018.

08:13

Autor: HRT Radio Zadar

Pomorski        desant kod Žirja

Pomorski desant kod Žirja

Foto: - / -

Prebaziranjem snaga iz akvatorija Dugog Otoka u akvatorij otoka Žirja započeo je treći dan vježbovnih aktivnosti pomorske komponente združenih snaga OSRH vojne vježbe „Velebit 18-Združena snaga“ .

Težište ovog dijela vježbe, koji se proveo u ponedjeljak, 15. listopada 2018., na vojnim poligonima „Žirje“ i „Zečevo“ bilo je na provedbi koordiniranog pomorsko-zračnog desanta, a u vježbovnim aktivnostima sudjelovalo je ukupno 729 pripadnika OSRH i 25 ključnih oružnih sustava.

U ranim jutarnjim satima, desantne snage sastavljene od satnije Mornaričko-desantnog pješaštva i voda HKoV-a ukrcane su na desantne brodove minopolagače te prebačene u područje operacije, uz posrednu zaštitu konvoja raketnim topovnjačama. Vježba je započela topničko-raketnim gađanjem na površinski cilj koje su haubicama 122 mm i samohodnim višecijevnim lanserom raketa provele postrojbe HKoV-a s poligona “Zečevo”. Potom je uslijedilo gađanje sa raketnih topovnjača RTOP-41 „Vukovar“, RTOP-42 „Dubrovnik“ i RTOP-21 „Šibenik“ koje se na površinski cilj provodilo topovima tipa BOFORS kalibra 57 mm, a čime je omogućen ulazak snaga u područje desanta.

U isto vrijeme, u cilju protuminskog osiguranja zone iskrcaja desanta provedena je simulacija uništavanja pomorske mine. Uz neposrednu PZO zaštitu raketnih topovnjača, desantne snage prekrcane su sa DBM-ova na desantne jurišne brodove te iskrcane na otok. Istovremeno, specijalne snage 2. Grupe ZSS-a provele su zračni desant na cilj visoke vrijednosti na najvišoj koti otoka. Združenim djelovanjem snage su utvrdile položaj na zauzetom mostobranu te nastavile sa provedbom svih mjera borbenog osiguranja. Zahvaljujući koordinaciji i uvježbanosti snaga na terenu i Združenog stožera vježbe postignuta je uspješna i potpuna sinkronizacija aktivnosti.

Podsjetimo, Stožer pomorske komponente vježbe „Velebit 18“ nalazi se na Postaji obalnog motrenja Vela straža na Dugom otoku, a upravljanje vježbom s kopna omogućeno je stvaranjem potpune digitalne pomorske situacijske slike. Podaci s različitih senzora integrirani su u digitalnu sliku u realnom vremenu te prenošeni u Stožer.

Uz pripadnike HRM-a, u vježbi su sudjelovale snage HKoV-a, HRZ-a, PZO-a, ZzP-a, ZSS-a, Pukovnije Vojne policije (PVP), Središnjice za obavještajno djelovanje (SOD) i Središnjice komunikacijsko-informacijskih sustava (SKiS) pokazavši visoku razinu osposobljenosti združenog djelovanja u pomorsko-desantnim operacijama. Potporu vježbi pružili su i Ministarstvo unutarnjih poslova te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, stavljanjem brodica iz svojeg sastava na raspolaganje u svrhu provedbe planiranih aktivnosti, kao i lokalna dobrovoljna vatrogasna društva.

Kroz zadani scenarij, koji se temelji na Uputi o vojnim vježbama u OSRH na zemljopisnom području srednjeg Jadrana, iskazana je potreba za angažiranjem združenih namjenski organiziranih snaga koje potom dobivaju zapovijed za provedbu pomorske desantne operacije s ciljem proboja protivničke crte obrane i odbacivanja protivnika te stvaranja uvjeta za prevoženje morem snaga ojačanja koje će nastaviti napadnu operaciju i osloboditi otok. Pomorska desantna operacija provodi se uz vatrenu pripremu, elektroničko djelovanje, zračne udare po ciljevima na kopnu i ubacivanje snaga s ciljem stvaranja povoljnih uvjeta za iskrcaj snaga desanta.

Nositelj ovog dijela vojne vježbe Velebit 18 bila je Hrvatska ratna mornarica, odnosno snage Flotile HRM-a i Obalne straže RH.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.