Hrvatski radio

Radio Zadar

Ponesite sve što vam treba i u subotu – pravac Musapstan

18.09.2015.

14:18

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obilježavajući Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja u subotu 19. rujna udruga „Eko-Zadar“ poziva sve građane i građanke da dan provedu u prirodi – u park-šumi Musapstan. Druženje na Musapstanu održava se pod motom „BYO everything“ – “Bring your own everything”, odnosno „Ponesi sve svoje“.

Za razliku od nekih drugih akcija koje su se održavale na Musapstanu, kao što je Zelena čistka, poziv na ovo druženje koje može, ako tako građanke i građani odluče, biti piknik, šetnja, sjedenje u uz razgovor ili nešto drugo, ne pretpostavlja program planiran od strane udruge koja ovdje nije organizator u klasičnom smislu već pozivatelj. Naime, želimo građankama i građanima približiti Koncept „BYO everything”  koji se odnosi na osobnu odgovornost spram zaštite prirode. Koncept se započeo razvijati na festivalima gdje se kao veliki problem pokazala količina ostavljene jednokratne ambalaže kao što su čaše, šalice, pribor za jelo, uglavnom plastični. Građanima i građankama ovdje se ne nudi nikakav gotov proizvod organizatora, već je ovo poziv na kreativnost u provođenju slobodnog vremena u prirodi uz maksimalnu pažnju prema prirodi samoj.

Musapstan smo izabrali jer je riječ o lokaciji koju Zadrani i Zadranke posljednjih godine rado biraju za boravak u prirodi, a ovim pozivom želimo ih potaknuti da sa sobom donesu svoje ideje za zabavu i podjele ih s drugima, a ako žele mogu ponijeti hranu i piće, osmisliti igre za djecu i zabavu za odrasle i provesti vrijeme dijeleći sve to s drugima koje možda ranije i nisu poznavali. Također želimo potaknuti osjećaj za zajedničku skrb o prirodu, posebice kad je u pitanju otpad, odnosno osvijestiti obvezu svakog ljudskog bića da ne ostavlja otpad u prirodi nego da ga razvrsta i odloži na pravilan način, rekla je Atana Grbić, voditeljica projekta „Zeleni kalendar“ u sklopu kojeg se ovaj boravak u prirodi i održava.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.