Hrvatski radio

Radio Zadar

Poplava prouzročila veliku štetu Obrovcu

25.05.2023.

17:47

Autor: Božidar Kolega

Sastanak

Sastanak

Foto: - / -

Danas je održan radni sastanak Stožera civilne zaštite Grada Obrovca i analizirane su posljedice poplave od 14. svibnja

Na području grada Obrovca do sada su zbog poplave utvrđene štete na 10 javnih objekata, 10 obiteljskih kuća, 7 stanova i 45 poslovnih objekata te štete na pojedinim prometnicama, mostovima i poljoprivrednim površinama.

Od 19. svibnja stavljene su u funkciju osnovna i srednja škola te dječji vrtić. Do daljnjeg nije u funkciji Gradska knjižnica i Dom kulture. U tijeku je daljnje prikupljanje podataka o nastaloj materijalnoj šteti koju građani mogu prijaviti u prostorijama Gradske uprave. U sljedećim danima pristupit će se uklanjaju vreća s pijeskom koje će biti deponirane u neposrednoj blizini na području grada Obrovca. Na sjednici su predložene smjernice za dugoročno rješenje mogućih poplava uslijed visokih vodostaja Zrmanje, a jedna od mogućih mjera je odmuljivanje akumulacijskog jezera Razovac koje počinje već sljedećeg mjeseca. Nadalje, predlaže se razmatranje mogućnosti postavljanja mobilnih brana na postojeći zaštitni zid na lijevoj obali nizvodno od mosta, kao i građevinskih mjera i rekonstrukcija zaštitnih obalnih zidova.

Što se tiče odmuljivanja rijeke Zrmanje, Hrvatske vode izradile su geodetski snimak a nakon čega slijedi izrada projektne dokumentacije.

Imajući u vidu sve češće vremenske ekstreme izazvane klimatskim promjenama i nemogućnost predviđanja njihovog intenziteta, potrebno je jačanje svijesti i spremnosti odgovora na ugrozu.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.