Hrvatski radio

Radio Zadar

Porat u novoj akciji čišćenja infektivnog otpada

10.03.2016.

13:57

Autor: HRT centar Zadar / Udruga Porat

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Članovi i volonteri Udruge apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji Porat proveli su danas još jednu akciju čišćenja infektivnog otpada. Akcija je pokrenuta po dojavi građana o pronalasku odbačenog infektivnog otpada u Kožinu. Pune ruke posla Porat je imao i na drugim lokacijama.

Prilikom izlaska na teren u Kožinu su zatekli više odbačenih šprica i igala – priopćeno je iz udruge. Na žalost, posla su danas imali i tijekom akcije čišćenja južnog dijela Perivoja Vladimira Nazora gdje je pronađeno gotovo kilogram odbačenih šprica, igala te raznog pribora za konzumaciju droga.

26.02.2016. godine (petak) proveli su akciju čišćenja u prostoru bivše vojarne Stjepana Radića, pokraj Gradske knjižnice Zadar. Tijekom akcije pregledali su, javljaju, cijelu zgradu koja je predviđena za aktivnosti Centra za mlade.

Pronađeno je oko 100 komada raznog pribora za konzumaciju droga. Postavljene su kantice za odlaganje infektivnog otpada koje će se redovno provjeravati i prazniti. Također je polijepljen info materijal, putem kojeg su konzumenti droga obaviješteni o terminima rada programa smanjenja štete pod nazivom „Minus virus“.

Udruga Porat u partnerstvu sa Zavodom za javno zdravstvo Zadar provodi program smanjenja štete pod nazivom „Minus virus“ koji je financiran od Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske.

Aktivnosti programa su sljedeće :

podjela i zamjena sterilnog pribora za konzumiranje droga;

anonimno testiranje na krvlju i spolno prenosive bolesti;

informiranje, savjetovanje, SOS telefon;

čišćenje okoliša od infektivnog otpada.

Naglašavamo da se u Udruzi Porat dijeli sterilni pribor za konzumiranje droga i prezervativi od utorka do petka od 18:00 do 20:00 sati, te subotom i nedjeljom od 12:00 do 14:00 sati. Podjela pribora je anonimna.

Cilj ovakvih akcija koje udruga Porat uspješno provodi već duži niz godina je prevenirati moguće ubode građana, a posebice djece te ih time zaštititi i smanjiti opasnosti od zaraze virusnim hepatitisom B i C i tetanusom. Također, cilj ove akcije je i upozoriti javnost na opasnosti koje prijete od odbačenog infektivnog otpada. Izuzetna opasnost sastoji se u tome što je nerijetko skriven od pogleda građana i djece u prašini, gustoj travi ili pod lišćem.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.