Hrvatski radio

Radio Zadar

Poruke nadbiskupa Puljića s božićne mise

25.12.2022.

12:17

Autor: HRT Radio Zadar

Nadbiskup Ž. Puljić

Nadbiskup Ž. Puljić

Foto: Šime Zelić / Pixsell

Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić predvodio je misno slavlje u katedrali Svete Stošije. Njegovu propovijed prenosimo u cijelosti.

Noćas smo u polnoćnoj liturgiji slušali Luku kako nas vodi u Davidov grad Betlehem, te izvješćuje o anđelima i pastirima povezanim s događajem Isusova rođenja. Tako smo slušali anđela kako javlja pastirima „blagovijest i veliku radost za sav narod“. I dok im tumači kako ga mogu pronaći i prepoznati, pridruži mu se silna nebeska vojska koja je pjevala: „Slava Bogu na visini, a na zemlji mir ljudima miljenicima njegovim“ (Lk 2, 14). Ovu divnu anđeosku pjesmu Crkva je već u drugom stoljeću učinila sastavnim dijelom misnoga slavlja i dodala još nekoliko hvalbenih zaziva: „Hvalimo te, blagoslivljamo te i klanjamo ti se“, jer u Tebi, maleni Isuse, prepoznajemo utjelovljenog Boga, koga Božićem zovemo. Mali Bog, dakle, u velikom otajstvu. Koje li veličine i neshvatljive tajne o kojoj nam zbore liturgijska čitanja?! A i naše divne božićne pjesme u kojima je opjevana tajna Božjeg rođenja na jednostavan i duboko teološki način. „U jaslicam prostim rodio se Bog, koji s neba siđe radi puka svog. S neba siđe dolje radi grješnika, rodi se u štali radi čovjeka“.


Današnji Prolog iz Ivanovog evanđelja vodi nas na početke stvaranja. A onda otkriva i tumači kako je Vječna Božja Riječ, koja je postojala prije vremena i po kojoj je sve stvoreno, utjelovila se u vremenu i prostoru i čovjekom postala. Božiću stoga ne treba osobitoga tumačenja. Sve je rečeno i opisano u samom događaju. Na zemlju je sišla svjetlost velika, a u djetetu Isusu, koga je rodila Marija, došao je dar zemlji, ljudima, svim vremenima i narodima. Bog je osobno „radi nas ljudi i radi našeg spasenja“ sišao s neba i ušao u naše obitelji i u našu osobnu povijest. Zbog toga su mu dali ime „Emanuel“, Bog s nama. Njega, dakle, Spasitelja i Otkupitelja našega, smijemo i ove godine pozvati u našu sredinu i radovati se njegovome pohodu. U iščekivanju toga milosnoga dolaska pod naš krov, u naše obitelji i naša naselja, mi mu od srca kličemo: Dođi, Gospodine Isuse, jer Tvoja vremena i vjekovi!


Svim vjernicima Zadarske nadbiskupije, kao i svima vama, nazočnima u našoj prvostolnici, i svima vašima kod kuće želim u svoje ime, kao i u ime moga koadjutora Milana čestit Božić-sveto Porođenje Isusovo. Mons. Milan je danas pošao u Nunić iz dva razloga:


* Nekoliko svećenika zbog prehlade i zdravstvenih poteškoća nisu mogli danas slaviti svetu Misu pa je koadjutor preuzeo neke pastoralne obveze;


* drugi razlog je što je noćas bila godišnjica stradanja don Ivana Kranjca koji je bio kapelan u Nuniću i Ervenku. A prije 81 godinu na Badnji dan četnici su ga uhitili, vezali i na ražnju ispekli u Nuniću. On je jedan od naših 12 stradalih svećenika u Drugom svjetskom ratu i poraću o kojima smo započeli skupljati građu u vidu mogućeg procesa za beatifikaciju.


Ovu božićnu poruku završavam stihovima pjesme koja je nastala u tišini noći, a obilježena je divljenjem, vjerom i radosnom mirnoćom. „Tiha noć, sveta noć. Ponoć je, spava sve…“ Ova Gruberova „himna svetoj otajstvenoj noći“ ima svoju osobitu poruku. Govori nam o tišini i šutnji koja pomaže ljudima otkriti Božje lice u djetetu Isusu. „Dok je mirna tišina posvuda vladala i noć brzim tijekom stigla do sredine svoga puta, jurnula je tvoja svemoguća Riječ s nebesa, s kraljevskog prijestolja“, veli knjiga Mudrosti (18, 14-15). Takva nam je tišina potrebna danas kao zrak i voda. Jer, veli filozof Kierkegaard „svijet je obolio od buke i galame“. Ova pjesma i knjiga Mudrosti daju nam naslutiti kako Bog voli tišinu.


Neka nam sveto božićno vrijeme bude prigoda otkrivati ljepotu obiteljske tišine i radosne trenutke liturgijske mirnoće. Marija, Isusova Majka, u tomu je izvrstan primjer. Ona je uzor tihe i sabrane žene koja sve te događaje pohranjuje i prebire u svom srcu. Ne, na trgu i ulici, u buci i galami, na internetu i televiziji, nego u svom srcu. Marija, dakle, šuti, razmatra, klanja se i moli. - Vama, ovdje nazočnima, kao i svima koji nas prate preko valova radio Zadra, želim čestit Božić i već sada sretnu i blagoslovljenu Novu 2023. godinu koja neka bude ispunjena mirom, radošću, prosperitetom i blagostanjem; ali i čežnjom za nebeskim dobrima.


Čestitku upućujem svećenicima, Bogu posvećenim osobama, predstavnicima građanske vlasti; kulturnim i javnim djelatnicima; članovima hrvatske vojske i policije; obrtnicima, ratarima i pomorcima; kršćanima koji za 13 dana po julijanskom kalendaru slave Kristovo rođenje; djelatnicima obavijesnih sredstava; učiteljima i odgojiteljima mladih naraštaja; liječnicima i bolničkom osoblju; braniteljima i ucviljenim obiteljima naše nadbiskupije; starcima i bolesnicima; djeci, mladićima i djevojkama; svim aktivnim djelatnicima-laicima po našim župama, kao i svim članovima zajednica i pokreta koji se zdušno bore za slavu Božju i za čast Crkve njegove: Čestit Božić - sveto Porođenje Isusovo.


Pred veličinom otajstva koja se i ove godine događa među nama, pridružimo se i mi anđeoskim korovima, pa pjevajmo radosno i odano: „Teb' Isuse hvalimo, sveto Trojstvo slavimo, Majku tvoju častimo, svetu Djevu Mariju“. U Isusu Kristu Bog je ušao u naše obitelji i u našu osobnu povijest.


Njegovo je ime „Emanuel“, Bog s nama. On je jedini Spasitelj i Otkupitelj čovjeka, jučer, danas i uvijeke. Nema drugog imena pod kapom nebeskom u kojem nam se spasiti, osim imena Isusa Krista. Njegova su vremena i vjekovi. Njemu slava u vijeke vjekova. Amen.


Misa u katedrali Svete Stošije

Misa u katedrali Svete Stošije

Foto: Zadarska nadbiskupija / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.