Hrvatski radio

Radio Zadar

Poruke s Dračevca : Mi smo generacija koja je izborila slobodu, moramo početi vjerovati jedni drugima, za bolju budućnost !

06.10.2022.

16:33

Autor: Filip Buzov

arhiva/Dračevac

arhiva/Dračevac

Foto: Dino Stanin / Pixsell

U nazočnosti branitelja, gradskih vlasti, pripadnika HV-a i MUP-a te građana Zadra svečanošću na Dračevacu obilježena je 31. obljetnica Dana obrane Zadra. Životi mnogih utkani su u slobodu. Tih, prvih dana listopada smrtno su stradala čak 43 branitelja i civila. 

Iako u okruženju malobrojni hrvatski branitelji uspjeli su se oduprijeti agresorima, čiji je cilj bio osvojiti Zadar i presjeći Hrvatsku na dva dijela. Spriječeni su upravo na Dračevcu gdje je u protunapadu odbijen neprijatelj. Mi smo generacija koja je izborila slobodu, moramo početi vjerovati jedni drugima za bolju budućnost - poručivao je s govornice zadarski gradonačelnik Branko Dukić.


Program na Dračevcu uveličali su svojom točkom na nebu i piloti Akro grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva "Krila Oluje". Tih dana gorjelo je i nebo i zemlja, najveći nedostatak u to vrijeme nije to što nismo imali ljudi, nego nismo imali s čim se braniti, imali smo lovačke puške, neke boce benzina, moltovljeve koktele, ali obranilo nas je to naše srce, da smo mi napustili naše položaje oni bi sigurno ušli u grad.

Enriko Jurić, zapovjednik 2. bojne 7. domobranske pukovnije TON

Moramo početi vjerovati jedni drugima, u svoga susjeda i gledati naprijed, i stvarati još bolju, još pravedniju državu kojom će se ponositi naša unučad, oni će vas sutra smatrati divovima toga vremena....

zadarski gradonačelnik Branko Dukić

Mi danas možemo biti zahvalni braniteljima, svim Zadarnima, specijalnoj policiji, i svima onima koji su se uključili u oslobođenju , moramo im se doći pokloniti. Važno je i da su danas došla tu i djeca kako bi sutra mogli znati što je ovdje bilo....

Izaslanik Vlade RH i Ministarstva branitelja Dinko Tandara

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.