Hrvatski radio

Radio Zadar

Posao njegovatelja na području Nadina

15.12.2015.

12:30

Autor: tp

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Društvo oboljelih od multiple skleroze zapošljava osobnog asistenta na području Nadina. Zainteresirana osoba mora imati do 29 godina ili više od 45 godina! Može imati završenu osnovnu školu uz položen tečaj za njegovatelja ili srednju stručnu spremu. Plaća osigurana iz Europskog socijalnog fonda.

       

Ukoliko imate položen tečaj za njegovatelja evo prilike za zapošljavanje u trajanju od godinu dana, poručuje Marija Juravić iz "Društva oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije". Ova Udruga naime traži osobu koja bi radila kao osobni asistent na području Nadina.

Riječ je projektu ''Osobni asistent za oboljele od multiple skleroze Zadarske županije'', koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Sukladno pravilima, projekt zahtjeva da osobni asistent ima do 29 godina ili od 45 godina, kako bi se prednost zapošljavanja dala teže zapošljivim skupinama. Također, osoba može imati završenu osnovnu školu uz položen tečaj za njegovatelja, ili srednju stručnu spremu, a radi se na pola radnog vremena.

Marija Juravić kaže kako je društvo oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije osnovano je 2004. god. Danas broji 101 člana s područja cijele županije. 

"Od 2010. Godine nalazimo se u prostoru koji nam je dodijeljen od Grada Zadra i koji je prilagođen osobama s invaliditetom. Trenutno ima 18 zaposlenih, a imamo i zaposlenu osobu s invaliditetom i 16 volontera. Društvo funkcionira isključivo preko projekata i programa Ministarsva socijalne politike i mladih."

Ove godine, Društvo je prvi put dobilo sredstva iz EU fondova, točnije Europskog socijalnog fonda. Preko projekta je predviđeno zapošljavanje 6 osobnih asistenta osobama oboljelima od multiple skleroze.

"Važno je istaknuti da su osobni asistenti od neprocjenjive važnosti za oboljele budući da im pomažu u zadovoljavanju osnovnih životnih potreba i samozbrinjavanju."

Multipla skleroza (MS) je kronična, autoimuna, neurološka, psihosomatska i progresivna bolest. Većini bolesnika se znaci multiple skleroze javljaju između 20. i 45. godine života. Bolest je neizlječiva i nepredvidivog tijeka te dovodi svakog oboljelog do funkcionalne nesposobnosti različitog stupnja i zadire u sve aspekte života (obiteljski, socijalni, poslovni).

U najtežim slučajevima oboljelima je potrebna pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i samozbrinjavanju.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.