Hrvatski radio

Radio Zadar

Posao za krim policiju

17.04.2013.

11:53

Autor: Zrinka Grancarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ne jenjava rasprava oko Javne vatrogasne postrojbe Benkovac. Vatrogasci i dalje prozivaju gradonačelnika Branka Kutiju i zapovjednika postrojbe Antu Buljata za nestanak dva milijuna kuna. Krim policija pokrenula je istragu.

Vatrogascima su isplaćena sva dugovanja, sva sredstva koja smo od države dobili za Javnu vatrogasnu postrojbu Benkovac, prebacili smo na račun postrojbe i podmirili iz svojih sredstava sve što je Grad trebao, sukladno zakonu, kazao je danas na konferenciji za novinare gradonačelnik Benkovca Branko Kutija.

"Prvenstveno moj osvrt će ići prema gospodinu Vedranu Uraniji, koji je bio predstavnik sindikata i koji je komunicirao sa medijima, gdje se spominje zamračenje dva milijuna kuna. Gospodin Uranija ukoliko zna gdje je i tko zamračio ta dva milijuna kuna zna se koja je institucija nadležna za to i zna se kojoj instituciji to treba prijaviti."

Osmodnevni prosvjed vatrogasaca danas je okončan nakon što su podmirena dugovanja za plaće, međutim, vatrogasci i dalje tvrde da je dva milijuna kuna namijenjenog postrojbi nestalo u zadnjih nekoliko godina, a odgovornim drže gradonačelnika Kutiju i zapovjednika Antu Buljata, koji je trenutačno na bolovanju, i koji je na naš upit da kaže svoju stranu priče odgovorio kako zasad ne bi, a da će se uskoro o svemu izjasniti u javnosti. Mirko Ivić, član Upravnog vijeća i djelatnik javne vatrogasne postrojbe Benkovac.

"Ispunjen je samo dio naših zahtijeva, isplata dugovanja za 2012. godinu, dobili smo jednu plaću, od druge plaće nam je uzela država porez, obećano nam je da će biti na kraju godine, s tim da naša druga plaća nije u potpunosti isplaćena. S druge strane ta plaća nije išla iz proračuna Grada Benkovca, kako gradonačelnik najavljuje, nego ja zadužena javna vatrogasna postrojba. sad je dužna trenutačno banci 500 000 kuna, uz 12 % kamata. Moja plaća nije moja plaća, ako ja nju moram vratiti banci uz takve kamate."

S obzirom da knjige Javne vatrogasne postrojbe Benkovac vodi djelatnica gradske uprave, gradonačelnika Kutiju smo pitali, kako je moguće da se nije vidjelo da se doprinosi ne uplaćuju, zbog čega je Porezna uprava i blokirala račun postrojbe, odnosno gdje je 160 000 kuna koje je grad za tu svrhu prebacio javnoj postrojbi:

"To će netko drugi otkriti, a ne ja."

Financijsko stanje postrojbe je loše. Na pitanje može li se dogoditi da vatrogasci ne mogu izaći na intervenciju Josip Rogić sindikalni povjerenik je odgovorio:

"S obzirom kakvo je stanje to se može dogoditi."

Da je Grad Benkovac radio po statutu ovo se ne bi dogodilo, smatra Vedran Uranija, pravni savjetnik SSSH.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.